A fluorid hatásának vizsgálata a zebradánió (Danio rerio) szívműködésére

Kovács Róbert1, Gazsi Gyöngyi1, Bencsik Dóra1, Bakos Katalin1, Baska Ferenc2, Grósz György3, Grósz Tamás3, Urbányi Béla1, Csenki Zsolt1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszék, Budapest
3Experimetria Kft., Budapest

Kivonat

A fluorid ion élettani és toxikus hatását évtizedek óta vizsgálják. Ez idő alatt, fény derült a fluorid számos káros hatására. Szívműködésre gyakorolt hatását több szerző leírta emlős modelleken. Ezen vizsgálatokban a P-Q és Q-T szakaszok szignifikáns megnyúlását, valamint a pulzusszám (HR) szignifikáns mértékű csökkenését figyelték meg.

A zebradánió (Danio rerio) évtizedek óta egyike a legáltalánosabban használt laborállatoknak. A fajt régóta használják a szív fejlődésének és a különböző anyagok cardiotoxikus hatásának tanulmányozására. Az utóbbi években, a cardiotoxikus hatások vizsgálatán kívül, a fajnak mind fontosabb szerepe lett a hosszú QT szindróma (Long QT Syndrome) tanulmányozásában és emellett számos, a szívműködést befolyásoló gyógyszer fejlesztésében és tesztelésében is.

Míg korábban csak zebradánió embriókat használtak a szív működésének tanulmányozásához, az utóbbi néhány évben lehetővé vált a felnőtt egyedeken történő vizsgálat is elektrokardiográfia (EKG) segítségével.

A kísérlet során, 3 hónapon keresztül kezeltük a halakat 50, 100 és 200 μg g-1-es NaF oldattal, az oldatok cseréje 4 naponta történt. Minden koncentráció esetében a kezelést 3 ismétlésben végeztük, medencénként 9-9 hallal. Minden hónapban medencénként 3-3 egyed EKG-ját vizsgáltuk. Az EKG mérését az EXPERIMETRIA Kft., Zebrafish EKG monitorozó rendszerével és az Advance Haemosys adatrögzítő és analizáló programcsomaggal végeztük.

Vizsgálataink során a 200 μg g-1-os (414,83±91,78 ms) 3 hónapig tartó kezelés hatására szignifikáns mértékben (p≤0,05) csökkent a pulzusszám a mért egyedeken. Továbbá Q-T hossz (QTc) szignifikáns mértékben (p≤0,05) megnyúlt a 3 hónapig tartó 100 μg g-1-os (101,04±29,06 1/min)  NaF kezelés hatására.

Az általunk végzett vizsgálatok alapján megállapíthattuk, hogy a fluorid halak szívműködésére gyakorolt hatása nagyban megegyezik az emlős modelleknél tapasztalt hatásokkal.

 

A munka a GOP-1.1.1.-07/1-2008-0009 pályázat keretien belül készült.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.