Takarmányozási hatások a ponty gének kifejeződésében

Puskás László1, Kitajka Klára1, Zvara Ágnes1, Rónyai András2, Lehoczky István2 és Csengeri István2

1MTA Szegedi Biológiai Központ, Funkcionális Genomikai Laboratórium, Szeged
2Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

Előzőekben mi és más kutatócsoportok is kimutatták, hogy a különböző táplálékkal bevitt zsírsavak a különböző szervek génaktivitási mintázatát befolyásolják. A génaktivitás változásból mind a zsírsavak fiziológiás szerepére, mind azok hatásaira lehet következtetni. Kiemelendők azok az eredmények, amelyek a fehérvérsejtek, agy, szív, máj, izom és zsírszövetre gyakorolt hatásokat írják le. Az érintett gének szerepet játszanak a membránokkal összefüggő jelátviteli folyamatokkal (receptorok, ioncsatornák, citoszkeletális elemek génjei), az immunfolyamatokkal (citokinek, MHC fehérjék génjei), a stresszválasszal is (oxidatív stressz, gyulladás markerek) és a metabolizmussal (mitokondriális enzimek, zsíranyagcserével összefüggő gének).

Jelen munkában a takarmányok génaktivitását befolyásoló hatását olyan szemszögből kutattuk, hogy minél több információt kapjunk az esszenciális zsírsavak összetételével, azok változásaival kapcsolatban. Különböző pontyfajtákat vizsgáltunk (A5xA8, Sz2xSz2, D5xD5), amelyek különböző fajtájú és koncentrációjú) n-3 zsírsavat tartalmazó diétát kaptak (Skretting F, Cs15, Ponty/Tilápia táp). A különböző csoportokból egyedi és csoportosított (poolok) mintákat készítettünk elő genomikai vizsgálatra (vér, kopoltyú). A génaktivitási mintázatot nanokapilláris valós-idejű QRT-PCR technikával határoztuk meg.

Az eredményekből arra következtettünk, hogy a különböző pontyfajták eltérően válaszoltak az eltérő tápra. A magas lenolaj tartalmú tápon tartott állatok és a halolajat kapó állatok génaktivitási mintázata nagyon hasonló volt. A halolajat magas szinten tartalmazó Skretting táp eltérő hatást gyakorolt génszinten az állatokra. Ezen állatokban az immunrendszert és stresszválaszt is befolyásoló gének (pl. Il1b, iNOS, DIO1, DIO2) aktivitása csökkent a magas DHA/EPA szintek hatására.

 

Az AquaMax integrált projekt keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződésszám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX" – www.aquamaxip.eu).

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.