Takarmányozási hatások a ponty gének kifejeződésében
Puskás László1, Kitajka Klára1, Zvara Ágnes1, Rónyai András2, Lehoczky István2 és Csengeri István2
1MTA Szegedi Biológiai Központ, Funkcionális Genomikai Laboratórium, Szeged
2Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
Előzőekben mi és más kutatócsoportok is kimutatták, hogy a különböző táplálékkal bevitt zsírsavak a különböző szervek génaktivitási mintázatát befolyásolják. A génaktivitás változásból mind a zsírsavak fiziológiás szerepére, mind azok hatásaira lehet következtetni. Kiemelendők azok az eredmények, amelyek a fehérvérsejtek, agy, szív, máj, izom és zsírszövetre gyakorolt hatásokat írják le. Az érintett gének szerepet játszanak a membránokkal összefüggő jelátviteli folyamatokkal (receptorok, ioncsatornák, citoszkeletális elemek génjei), az immunfolyamatokkal (citokinek, MHC fehérjék génjei), a stresszválasszal is (oxidatív stressz, gyulladás markerek) és a metabolizmussal (mitokondriális enzimek, zsíranyagcserével összefüggő gének).
Jelen munkában a takarmányok génaktivitását befolyásoló hatását olyan szemszögből kutattuk, hogy minél több információt kapjunk az esszenciális zsírsavak összetételével, azok változásaival kapcsolatban. Különböző pontyfajtákat vizsgáltunk (A5xA8, Sz2xSz2, D5xD5), amelyek különböző fajtájú és koncentrációjú) n-3 zsírsavat tartalmazó diétát kaptak (Skretting F, Cs15, Ponty/Tilápia táp). A különböző csoportokból egyedi és csoportosított (poolok) mintákat készítettünk elő genomikai vizsgálatra (vér, kopoltyú). A génaktivitási mintázatot nanokapilláris valós-idejű QRT-PCR technikával határoztuk meg.
Az eredményekből arra következtettünk, hogy a különböző pontyfajták eltérően válaszoltak az eltérő tápra. A magas lenolaj tartalmú tápon tartott állatok és a halolajat kapó állatok génaktivitási mintázata nagyon hasonló volt. A halolajat magas szinten tartalmazó Skretting táp eltérő hatást gyakorolt génszinten az állatokra. Ezen állatokban az immunrendszert és stresszválaszt is befolyásoló gének (pl. Il1b, iNOS, DIO1, DIO2) aktivitása csökkent a magas DHA/EPA szintek hatására.
Az AquaMax integrált projekt keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződésszám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX" – www.aquamaxip.eu).
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.