Növényi takarmány-kiegészítők alkalmazása az intenzív tavi pontynevelésben

Feledi Tibor, Rónyai András, Gál Dénes, Kosáros Tünde, Pekár Ferenc, Potra Ferenc, Csengeri István

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, H-5541 Szarvas

Kivonat

A halhús fogyasztás egészségügyi hatásaira vonatkozó, az utóbbi 30 évben végzett orvosi és biokémiai kutatások során bizonyítást nyert, hogy a halhúsban lévő esszenciális zsírsavak közvetlen szerepet játszanak az emberi szervezet egészséges működésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Munkánk során olyan tavi takarmányozási és tótrágyázási technológiákat kívántuk vizsgálni, amellyel magasabb esszenciális zsírsavtartalmú halhúst tudunk előállítani intenzív halastavi körülmények között magas fehérjetartalmú, növényi olajokat is tartalmazó takarmányokkal, mint a hagyományos, főként extenzív, gabonával történő takarmányozási technológia alkalmazásával.

Az „AquaMax” EU 6. KP nemzetközi integrált projekthez kapcsolódó tavi kísérletekben pontyot neveltünk polikultúrás népesítésű halastavakban. A természetes táplálékot magas fehérjetartalmú összetett takarmányokkal (tápokkal) egészítettük ki. Vizsgáltuk a kísérletek ponty állományának termelési mutatóit, valamint a halhúsok zsírsavösszetételét. Az 1. kísérleteket a HAKI tíz db, egyenként 0,15 ha vízfelületű tavaiban végeztük 2007. április elejétől november közepéig terjedő időszakban. Kezdetben az egész állományt kizárólag búzával takarmányoztuk, majd júniustól kezdődően 5-féle kísérleti beállítást alakítottunk ki, két ismétlésben. A takarmányozásnál alkalmazott, halliszt- és halolaj nélküli, 26 % fehérjetartalmú tápok fő különbségként alacsonyabb és magasabb szinten tartalmaztak csillagfürtöt (Lupinus albus) (6,5 % - AL, ill. 10,5 % - ML). A takarmányozási kezeléseket kombináltuk kétféle trágyázási módszerrel: 5 t/ha egyszeri dózisban (ED) és  3+2 t/ha több részletben elosztva (OD). A kontroll állományt (Kontr) kizárólag búzával takarmányoztuk, 5 t/ha egyszeri trágyázási  mellett. (1. táblázat). A 2. kísérletben 0,15 ha területű  tavakban búzával takarmányoztunk június közepéig, majd a búzát Camelina sativa olajat tartalmazó teljesértékű (fehérje: 34,3 %, zsír: 11 %) tápra (SKR) cseréltük. A 2. kísérlet célja egy dunántúli völgyzárógátas üzemi - alapvetően tritikálé takarmányozású - halastó (1. táblázat, K - TRI) eredményeivel történő összehasonlítás volt.

Lényeges különbség mutatkozott a tápokkal is takarmányozott és a csak búzán, illetve tritikálén nevelt pontyok termelési mutatói között (1. táblázat), különösen a takarmány-együttható esetében.

A zsírsav vizsgálat eredményeit Csengeri I. és munkatársai előadása ismerteti.

1. táblázat: A kezelések és a növekedés, takarmányhasznosítás rövid összefoglalása

     Kezelések

halfaj

Kihelyezés kg/ha

Hozam

(kg/ha)

FCR bio.

(g/g)

Megmaradás (%)

A

Búza: 746 ± 72 kg/ha

C.c. 2*

381 ± 8

1706 ± 264

1,94 ± 0,06

96 ± 1

AL

Táp: Cs1 (AL): 2564 ± 333 kg/ha

H.S.B. 2*

346 ± 7

533 ± 9

 

98 ± 5

ED

Trágyázás: 5 t/ha - egyszeri dózis (ED)

Össz.**

885 ± 36

2538 ± 188

1,30 ± 0,06

96 ± 0

B

Búza: 704 ± 37 kg/ha

C.c. 2

388 ± 13

1570 ± 16

1,98 ± 0,09

91 ± 1

AL

Táp: Cs1 (AL): 2407 ± 71 kg/ha

H.S.B. 2

314 ± 7

568 ± 18

 

99 ± 1

OD

Trágyázás: 3 + 2 t/ha - osztott dózis (OD)

Össz.**

862 ± 6

2453 ± 133

1,27 ± 0,02

93 ± 1

C

Búza: 730 ± 54 kg/ha

C.c. 2

384 ± 18

1613 ± 409

2,03 ± 0,35

91 ± 0

ML

Táp: Cs2 (ML): 2481 ± 217 kg/ha

H.S.B. 2

343 ± 3

585 ± 138

 

102 ± 0

ED

Trágyázás: 5 t/ha - egyszeri dózis (ED)

Össz.**

887 ± 41

2544 ± 390

1,27 ± 0,09

94 ± 1

D

Búza: 725 ± 52 kg/ha

C.c. 2

383 ± 7

1657 ± 214

1,96 ± 0,39

93 ± 1

ML

Táp: Cs2 (ML): 2479 ± 173 kg/ha

H.S.B. 2

336 ± 23

479 ± 144

 

97 ± 3

OD

Trágyázás: 3 + 2 t/ha - osztott dózis (OD)

Össz.**

872 ± 5

2510 ± 47

1,28 ± 0,11

94 ± 1

F

Búza: 2180 ± 122 kg/ha

C.c. 2

278 ± 12

966 ± 39

2,26 ± 0,22

97 ± 1

Kontr

Táp: -

H.S.B. 2

220 ± 15

471 ± 61

 

100 ± 2

 

Trágyázás: 5 t/ha - egyszeri dózis (ED)

Össz.**

653 ± 40

1569 ± 90

1,39 ± 0,16

97 ± 0

E

Búza: 728 ± 33 kg/ha

C.c. 2

353 ± 1

1798 ± 315

1,50 ± 0,21

93 ± 4

SKR

Táp: Skretting (SKR): 1945 ± 62 kg/ha

H.S.B. 2

305 ± 5

570 ± 99

 

97 ± 6

 

Trágyázás: 5 t/ha - egyszeri dózis (ED)

Össz.**

805 ± 8

2609 ± 322

1,03 ± 0,09

94 ± 1

K

Tritikálé (TRI)

C.c. 2

 

1057

3,62

80,6

TRI

Trágyázás

Össz.**

 

1158

3,23

77


* C.c.2= ponty - 2-nyaras; H.S.B. 2=fehér-pettyes busa hibrid - 2-nyaras    **  A többi halfajra vonatkozó adatokat is tartalmazza
Az A, B, C, D, E, F kezeléseknél a polikultúrában P 31 intraspecifikus ponty hibridet, amurt, pettyes busa - fehér busa hibridet és szürkeharcsát népesítettünk 67:22:9:2 % arányban

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.