
Növényi fehérje- és olaj takarmány-kiegészítőket tartalmazó tápok hatása a ponty izomzat zsírsavtartalmára tavi körülmények között
Csengeri István, Gál Dénes, J. Sándor Zsuzsanna, Fazekas József, Kosáros Tünde és Pekár Ferenc
Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
Az orvosi kutatások alapján ismert, hogy egyes betegségek és azok következményei kevésbé gyakoriak azon népesség csoportoknál, amelyeknél a halhús fogyasztás magas. A kedvező hatásokat az omega-3 típusú zsírsav-tartalommal lehetett összefüggésbe hozni, amelyek egyébként is esszenciális tápanyagok. A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon az elhalálozások közelítőleg 50 %-át okozták az elmúlt évtizedben, s javulás alig mutatkozik. Az import jelentős növekedése ellenére a hazai halfogyasztás csak csekély növekedési tendenciát mutat. A halfogyasztás 2007-ben 3,98 kg/fő/év volt, míg 2008-ban is csak 4,16 kg/fő/év volt. (Pintér, K. 2009). Halfogyasztásunk prognózisa szerint (Failler, P. 2008) a fogyasztás 2030-ban sem haladja meg jelentősen a 6 kg/fő/év értéket. Tovább rontja a kilátásokat az intenzív haltenyésztési technológiák forrásainak, a hallisztnek és a halolajnak az elérhetősége.
Az AquaMax integrált projekt keretében végzett munkánk célja polikultúrás halastavakban olyan takarmányok tesztelése, amelyek alapanyagai fenntartható módon termelhetők és növelik a halhús táplálkozástani értékét, elsősorban az omega-3 zsírsavak tekintetében. A HAKI-ban polikultúrás tavakban, alacsony (AL) és magas (ML) csillagfürt tartalmú, valamint más növényi fehérje- és olaj alapanyagokből álló takarmányokkal etettünk pontyokat. A takarmányozási kezeléseket kétféle trágyázási módszerrel kombináltuk: 5 t/ha egyszeri dózisban (ED) és több részletben elosztva (OD). Kontrollként (Kontr) hagyományos, búza takarmányon tartott pontyok eredményei szolgáltak. A második kísérletben a kisbéri, „HALANDOR” Kft. termelő tavaiban tritikáléval takarmányozott (TRI), illetve magas olaj- és fehérjetartalmú (11 % ill. 35 %) takarmányon (SKR) nevelt pontyokat tartottunk polikultúrában. A kezelések, hozamok részleteit Feledi T. és munkatársai előadása ismerteti. Vizsgálataink célja az esszenciális zsírsav tartalom vizgálata volt. Az étkezési méretű (1-1,5 kg) halak mintáiból a lipideket Folch és munkatársai módszerével vontuk ki. A zsírsavösszetétel meghatározása DB-225 típusú, 30 méteres kapilláris oszlopon történt.
Az eltérő csillagfürt, illetve lenolaj tartalmú tápok hatására az izomzat polién zsírsav tartalma jelentősen különbözött a csak búzával takarmányozott halakétól (1. táblázat). Ezeknél a kezeléseknél közel harmadannyi zsiradék tartalom mellett is mintegy 50%-kal magasabb volt a humán táplálkozás szempontjából fontos polién zsírsavak szintje. Az SKR táp etetésekor ez az érték mintegy 250% volt.
1. táblázat: A zsírsavtartalom alakulása a törzs vázizomzatban (fehér izom) a kezelésekkel összefüggésben
Kezelés jele |
A: AL-ED |
B: AL-OD |
C: ML-ED |
D: ML-OD |
F: Kontr |
E: SKR |
K.b.: TRI |
|||||||
Táp - trágyázás |
Cs1 - 5 t/ha |
Cs1 - 3+2 t/ha |
Cs2 - 5 t/ha |
Cs2 - 3+2 t/ha |
Búza - 5 t/ha |
SKR - 5 t/ha |
TRI |
|||||||
Zsírsav * |
Zsírsavtartalom - g kg -1 (eredeti anyagra) |
|||||||||||||
Avg |
±STD |
Avg |
±STD |
Avg |
±STD |
Avg |
±STD |
Avg |
±STD |
Avg |
±STD |
Avg |
±STD |
|
16:0 |
0,92 |
0,21 |
0,83 |
0,12 |
0,83 |
0,19 |
1,34 |
0,71 |
2,54 |
0,78 |
1,28 |
0,38 |
2,58 |
1,02 |
16:1ω7 |
0,19 |
0,09 |
0,13 |
0,03 |
0,13 |
0,06 |
0,29 |
0,23 |
1,05 |
0,36 |
0,41 |
0,17 |
1,02 |
0,49 |
18:0 |
0,37 |
0,10 |
0,35 |
0,03 |
0,36 |
0,04 |
0,48 |
0,14 |
0,93 |
0,27 |
0,34 |
0,08 |
0,82 |
0,32 |
18:1ω9 |
1,23 |
0,41 |
0,92 |
0,22 |
1,07 |
0,46 |
2,18 |
1,25 |
6,62 |
2,34 |
1,71 |
0,70 |
5,53 |
2,95 |
18:1ω7 |
0,15 |
0,06 |
0,12 |
0,02 |
0,12 |
0,02 |
0,18 |
0,09 |
0,54 |
0,18 |
0,21 |
0,07 |
0,47 |
0,18 |
18:2ω6 |
1,07 |
0,25 |
1,02 |
0,23 |
0,98 |
0,19 |
1,86 |
0,89 |
1,05 |
0,29 |
0,82 |
0,28 |
0,98 |
0,38 |
18:3ω3 |
0,26 |
0,07 |
0,24 |
0,07 |
0,28 |
0,10 |
0,59 |
0,38 |
0,09 |
0,03 |
0,51 |
0,21 |
0,20 |
0,06 |
20:3ω9 |
0,03 |
0,01 |
0,02 |
0,01 |
0,02 |
0,01 |
0,03 |
0,01 |
0,27 |
0,07 |
0,02 |
0,01 |
0,17 |
0,09 |
20:4ω6 |
0,39 |
0,07 |
0,41 |
0,03 |
0,36 |
0,03 |
0,35 |
0,08 |
0,52 |
0,08 |
0,28 |
0,05 |
0,41 |
0,05 |
20:5ω3 |
0,18 |
0,05 |
0,18 |
0,01 |
0,18 |
0,04 |
0,19 |
0,07 |
0,13 |
0,02 |
0,25 |
0,03 |
0,31 |
0,09 |
22:5ω3 |
0,14 |
0,04 |
0,14 |
0,01 |
0,13 |
0,02 |
0,14 |
0,02 |
0,11 |
0,01 |
0,13 |
0,01 |
0,14 |
0,05 |
22:6ω3 |
0,61 |
0,09 |
0,60 |
0,02 |
0,67 |
0,11 |
0,61 |
0,03 |
0,40 |
0,02 |
1,03 |
0,06 |
0,56 |
0,20 |
Total FA |
6,66 |
1,54 |
5,92 |
0,85 |
6,02 |
1,09 |
9,61 |
4,33 |
16,39 |
4,74 |
8,83 |
2,21 |
15,11 |
5,88 |
Total SFA |
1,38 |
0,35 |
1,25 |
0,15 |
1,27 |
0,24 |
1,95 |
0,92 |
3,65 |
1,11 |
1,76 |
0,51 |
3,58 |
1,42 |
Total MUFA |
1,84 |
0,64 |
1,39 |
0,34 |
1,53 |
0,57 |
3,03 |
1,73 |
8,95 |
3,11 |
3,11 |
1,17 |
7,69 |
3,95 |
Total n-6 |
1,84 |
0,37 |
1,80 |
0,35 |
1,66 |
0,26 |
2,61 |
1,06 |
2,01 |
0,46 |
1,37 |
0,36 |
1,70 |
0,50 |
Total n-3 |
1,35 |
0,29 |
1,30 |
0,15 |
1,40 |
0,29 |
1,76 |
0,58 |
0,91 |
0,23 |
2,19 |
0,39 |
1,43 |
0,44 |
Total PUFA |
3,19 |
0,66 |
3,11 |
0,50 |
3,06 |
0,55 |
4,36 |
1,63 |
2,92 |
0,69 |
3,56 |
0,76 |
3,13 |
0,94 |
* A zsírsavak rövidített jelölése: a kettőspont előtti szám a zsírsav szénatomjainak száma; a kettőspontot követő szám a telítetlen kettőskötések számát adja meg; az ω-t követő szám az első telítetlen kettőskötés láncvégi metilcsoportra vonatkoztatott helyét mutatja.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.