Növényi fehérje- és olaj takarmány-kiegészítőket tartalmazó tápok hatása a ponty izomzat zsírsavtartalmára tavi körülmények között

Csengeri István, Gál Dénes, J. Sándor Zsuzsanna, Fazekas József, Kosáros Tünde és Pekár Ferenc

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

Az orvosi kutatások alapján ismert, hogy egyes betegségek és azok következményei kevésbé gyakoriak azon népesség csoportoknál, amelyeknél a halhús fogyasztás magas. A kedvező hatásokat az omega-3 típusú zsírsav-tartalommal lehetett összefüggésbe hozni, amelyek egyébként is esszenciális tápanyagok. A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon az elhalálozások közelítőleg 50 %-át okozták az elmúlt évtizedben, s javulás alig mutatkozik. Az import jelentős növekedése ellenére a hazai halfogyasztás csak csekély növekedési tendenciát mutat. A halfogyasztás 2007-ben 3,98 kg/fő/év volt, míg 2008-ban is csak 4,16 kg/fő/év volt. (Pintér, K. 2009). Halfogyasztásunk prognózisa szerint (Failler, P. 2008) a fogyasztás 2030-ban sem haladja meg jelentősen a 6 kg/fő/év értéket. Tovább rontja a kilátásokat az intenzív haltenyésztési technológiák forrásainak, a hallisztnek és a halolajnak az elérhetősége. 

Az AquaMax integrált projekt keretében végzett munkánk célja polikultúrás halastavakban olyan takarmányok tesztelése, amelyek alapanyagai fenntartható módon termelhetők és növelik a halhús táplálkozástani értékét, elsősorban az omega-3 zsírsavak tekintetében. A HAKI-ban polikultúrás tavakban, alacsony (AL) és magas (ML) csillagfürt tartalmú, valamint más növényi fehérje- és olaj alapanyagokből álló takarmányokkal etettünk pontyokat. A takarmányozási kezeléseket kétféle trágyázási módszerrel kombináltuk: 5 t/ha egyszeri dózisban (ED) és több részletben elosztva (OD). Kontrollként (Kontr) hagyományos, búza takarmányon tartott pontyok eredményei szolgáltak. A második kísérletben a kisbéri, „HALANDOR” Kft. termelő tavaiban tritikáléval takarmányozott (TRI), illetve magas olaj- és fehérjetartalmú (11 % ill. 35 %) takarmányon (SKR) nevelt pontyokat tartottunk polikultúrában. A kezelések, hozamok részleteit Feledi T. és munkatársai előadása ismerteti. Vizsgálataink célja az esszenciális zsírsav tartalom vizgálata volt. Az étkezési méretű (1-1,5 kg) halak mintáiból a lipideket Folch és munkatársai módszerével vontuk ki. A zsírsavösszetétel meghatározása DB-225 típusú, 30 méteres kapilláris oszlopon történt.

Az eltérő csillagfürt, illetve lenolaj tartalmú tápok hatására az izomzat polién zsírsav tartalma jelentősen különbözött a csak búzával takarmányozott halakétól (1. táblázat). Ezeknél a kezeléseknél közel harmadannyi zsiradék tartalom mellett is mintegy 50%-kal magasabb volt a humán táplálkozás szempontjából fontos polién zsírsavak szintje. Az SKR táp etetésekor ez az érték mintegy 250% volt.

 

1. táblázat: A zsírsavtartalom alakulása a törzs vázizomzatban (fehér izom) a kezelésekkel összefüggésben

Kezelés jele

A: AL-ED

B: AL-OD

C: ML-ED

D: ML-OD

F: Kontr

E: SKR

K.b.: TRI

     Táp - trágyázás

Cs1 - 5 t/ha

Cs1 - 3+2 t/ha

Cs2 - 5 t/ha

Cs2 - 3+2 t/ha

Búza - 5 t/ha

SKR  - 5 t/ha 

TRI   

Zsírsav *

Zsírsavtartalom - g kg -1 (eredeti anyagra)

Avg

±STD

Avg

±STD

Avg

±STD

Avg

±STD

Avg

±STD

Avg

±STD

Avg

±STD

 16:0

0,92

0,21

0,83

0,12

0,83

0,19

1,34

0,71

2,54

0,78

1,28

0,38

2,58

1,02

 16:1ω7

0,19

0,09

0,13

0,03

0,13

0,06

0,29

0,23

1,05

0,36

0,41

0,17

1,02

0,49

 18:0

0,37

0,10

0,35

0,03

0,36

0,04

0,48

0,14

0,93

0,27

0,34

0,08

0,82

0,32

 18:1ω9

1,23

0,41

0,92

0,22

1,07

0,46

2,18

1,25

6,62

2,34

1,71

0,70

5,53

2,95

 18:1ω7

0,15

0,06

0,12

0,02

0,12

0,02

0,18

0,09

0,54

0,18

0,21

0,07

0,47

0,18

 18:2ω6

1,07

0,25

1,02

0,23

0,98

0,19

1,86

0,89

1,05

0,29

0,82

0,28

0,98

0,38

 18:3ω3

0,26

0,07

0,24

0,07

0,28

0,10

0,59

0,38

0,09

0,03

0,51

0,21

0,20

0,06

 20:3ω9

0,03

0,01

0,02

0,01

0,02

0,01

0,03

0,01

0,27

0,07

0,02

0,01

0,17

0,09

 20:4ω6

0,39

0,07

0,41

0,03

0,36

0,03

0,35

0,08

0,52

0,08

0,28

0,05

0,41

0,05

 20:5ω3

0,18

0,05

0,18

0,01

0,18

0,04

0,19

0,07

0,13

0,02

0,25

0,03

0,31

0,09

 22:5ω3

0,14

0,04

0,14

0,01

0,13

0,02

0,14

0,02

0,11

0,01

0,13

0,01

0,14

0,05

 22:6ω3

0,61

0,09

0,60

0,02

0,67

0,11

0,61

0,03

0,40

0,02

1,03

0,06

0,56

0,20

Total FA

6,66

1,54

5,92

0,85

6,02

1,09

9,61

4,33

16,39

4,74

8,83

2,21

15,11

5,88

Total SFA

1,38

0,35

1,25

0,15

1,27

0,24

1,95

0,92

3,65

1,11

1,76

0,51

3,58

1,42

Total MUFA

1,84

0,64

1,39

0,34

1,53

0,57

3,03

1,73

8,95

3,11

3,11

1,17

7,69

3,95

Total n-6

1,84

0,37

1,80

0,35

1,66

0,26

2,61

1,06

2,01

0,46

1,37

0,36

1,70

0,50

Total n-3

1,35

0,29

1,30

0,15

1,40

0,29

1,76

0,58

0,91

0,23

2,19

0,39

1,43

0,44

Total PUFA

3,19

0,66

3,11

0,50

3,06

0,55

4,36

1,63

2,92

0,69

3,56

0,76

3,13

0,94

 

* A zsírsavak rövidített jelölése: a kettőspont előtti szám a zsírsav szénatomjainak száma; a kettőspontot követő szám a telítetlen kettőskötések számát adja meg; az  ω-t  követő szám az első telítetlen kettőskötés láncvégi metilcsoportra vonatkoztatott helyét mutatja.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.