HIDROBIOLÓGIAI ÉS HALTAKARMÁNYOZÁSI VIZSGÁLATOK A NAGYATÁD-SIMONGÁTI HALASTÓRENDSZERBEN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KONZERVGYÁRI MELLÉKTERMÉKEK HASZNOSÍTÁSÁRA

Körmendi Sándor1 és Boros Attila2

1Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kaposvár
2V-95 KFT, Nagyatád

Kivonat

A nagyatád-simongáti halastórendszer kijelölt halastavában két éven át vizsgáltuk a ponty növekedését és testanyag-összetételének változását hagyományos takarmányozási technológia mellett, konzervgyári melléktermék (zöldborsó, csemegekukorica) etetéssel kombinálva. A tenyészidőszakban  kétheti mintavételi gyakorisággal vízminőség és zooplankton vizsgálatokat is végeztünk. Az első évben 0,34 kg/egyed, 590 egyed/ha, a második évben 0,038 kg/egyed, 5300 egyed/ha kihelyezési súlyban és népesítési sűrűségben telepítettük a pontyot (polikultúra, 85% ponty dominancia). Az első évben április-június között átlagosan 321 kg/ha búza illetve tritikálé, június-szeptember között 1854 kg/ha zöldborsó és 2342 kg/ha csemegekukorica melléktermék, a második évben április-június között 2136 kg/ha búza és tritikálé, június-augusztus között 1320 kg/ha zöldborsó és 450 kg/ha csemegekukorica etetése történt. A mérések szerint a halak növekedése a nyári zooplankton minimum időszakában is megfelelő volt, azonban a ponty testanyag-összetételében magasabb a zsírtartalom az étkezési halat nevelő első kísérleti évben, mint ugyanezen korosztály esetében a korábbi években (melléktermék etetés nélkül) mértekkel összehasonlítva. A második évben a felhasznált melléktermék mennyiség esetén a testanyag-összetételben (pl. zsír%) jelentős változás nem történt az előző időszakok, vagy más tavakban mértekkel összehasonlítva. Vizsgálataink alapján megállapítható, hogy az olcsó konzervgyári melléktermékek (a kísérleti időszakban a melléktermék ára 4,5 Ft/kg volt) felhasználása során jelentős mennyiségű drága abraktakarmányt lehet megtakarítani, a zooplankton-hiányos időszakban is kedvező a hatása a halak növekedésére, ugyanakkor hasznosítása jelentős ökológiai előnyökkel is jár.

A ponty testanyag-összetételének változása a kísérleti időtartam alatt

Mintavételi hónap

VI.

IX.

VI.

IX.

Átlagsúlyok

gramm

660

1436

139

258

Szárazanyag

%

22,2

25,9

21,4

29,1

100% szárazanyagtartalomra vonatkoztatva

Nyersfehérje

%

66,7

40,1

61,1

47,3

Nyerszsír

%

18,9

50,8

19,2

39,4

Nyershamu

%

13,2

8,3

14,3

8,6

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.