ALTERNATÍV IKRAKEZELÉS SZÉLES KÁRÁSZ MODELLEN (ELŐZETES EREDMÉNYEK)

Sokoray-Varga Solt Ferenc, Demény Ferenc, Boczonádi Zsolt, Urbányi Béla és Müller Tamás

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

Tógazdasági termelésben használt mesterséges szaporítási körülmények között a leggyakrabban előforduló károsító a vízi penész (Saprolegnia spp.). Kísérletünk során a penész megjelenését szerettük volna megakadályozni, amelyhez négyféle gyógynövény- (torma, kakukkfű, dió, centenella), illetve sóoldatot használtunk fel. Referencia hiányában, a humán gyógyászatban általánosan használt koncentrációval dolgoztunk. A kísérletek során napi kétszeri (reggel-este), illetve folyamatos kezelést alkalmaztunk kezelésenként három ismétlésben. A kezelésekhez minden Petri-csészébe 150 darab széles kárász ikrát helyeztünk. Vizsgáltuk az ikrák penészesedését, a kelési- és az elúszási százalékot.

A kísérletek eredményeként megfogalmazható, hogy a vizsgált anyagok mindegyike hatott a penészesedés ellen, a kontroll értéknél (20,79±9,39 %) statisztikailag igazolhatóan (p<0,05) alacsonyabb arányban telepedett meg rajtuk a Saprolegnia. Az eredmények alapján a só koncentrációs oldatok jobbnak bizonyultak, mint a gyógynövényes oldatok, ha a kelést, illetve az elúszást is figyelembe vesszük. Voltak olyan oldatok, amelyek hatására a penész ugyan nem jelent meg, ám a megtermékenyített ikrák sem keltek ki. A gyógynövények közül a kakukkfű bizonyult a leghatásosabbnak, azonban a kelési és elúszási értékek elmaradtak a várt értékektől, valószínűleg az oldat magas csersav tartalma miatt.

A jövőben további kísérleteket tervezünk a pontosabb koncentrációk meghatározásához. Szeretnénk újabb hatóanyagokat bevonni a vizsgálatokba és más halfajok ikráján is elvégezni a vizsgálatokat.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.