A HOSSZÚ TÁVÚ FLUORID TERHELÉS SZÍVMŰKÖDÉSÉRE GYAKOROLT HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ZEBRADÁNIÓN (DANIO RERIO) ELEKTROKARDIOGRÁFIAI SEGÍTSÉGÉVEL

Kovács Róbert1, Csenki Zsolt1, Gazsi Gyöngyi1, Bencsik Dóra1,  Grósz György2, Grósz Tamás2 és Urbányi Béla1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Experimetria Kft., Budapest

Kivonat

A zebradánió (Danio rerio) évtizedek óta egyike a legáltalánosabban használt laborállatoknak. Kiváló alanya a fejlődésbiológiai és genetikai, a gerontológiai, a tumorbiológiai, a viselkedésbiológiai, a toxikológiai és a farmakológiai vizsgálatoknak. Az utóbbi időben a faj előtérbe került a humán szív- és érrendszeri betegségek modellezésénél is.

Az egyes betegségek, illetve a kezelésükre szolgáló gyógyszerek és hatóanyagjelöltek szívműködésre gyakorolt hatásának tanulmányozására korábban elsősorban zebradánió embriókat használtak. Az embriókon történő mérések bizonyos esetekben nem szolgáltattak megfelelően pontos eredményeket a kutatók számára, így szükség volt egy, a kifejlett halakon történő mérési módszer (EKG mérés) kidolgozására.

A fluoridion hatásának vizsgálata évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat. Ezen idő alatt derült fény többek között genotoxikus és mutagén tulajdonságára is. A fejlettebb gerincesek szívműködésre gyakorolt hatását több kutatás is alátámasztotta az elmúlt 10 évben, halakon azonban még nem történtek ilyen irányú vizsgálatok.

A kísérlet során 6 hónapon keresztül kezeltük a halakat 50 és 100 ppm-es NaF oldattal statikus rendszerben. Az oldat cseréje 4 naponta történt. Az EKG vizsgálatot az EXPERIMETRIA Kft., Zebrafish EKG monitorozó rendszerével és az Advance Haemosys adatrögzítő és analizáló programcsomaggal végeztük.

A vizsgálatban arra kerestük a választ, hogy hosszú távú fluorid terhelés indukál-e detektálható változás a zebradánió szívműködésben.

A kísérletek nemrégiben fejeződtek be, jelenleg az eredmények kiértékelése folyik.

 

A munka a GOP-1.1.1.-07/1-2008-0009, „Nagyáteresztő képességű in-vivo szív-elektrofiziológiai vizsgálórendszer a gyógyszerjelölt molekulák fejlesztéséhez és safety farmakológiai vizsgálatához.” című pályázat keretien belül készült.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.