MALACHITZÖLD-OLDAT HATÁSA ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) HALFAJBAN

Mészáros Erika, Hegyi Árpád, Csenki Zsolt, Kovács Róbert, Lefler Kinga Katalin és Urbányi Béla

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A malachitzöldet az 1960-as évek elejétől elterjedten alkalmazták a haltenyésztésben olyan parazitás betegségek leküzdésében is, mint a darakór. Mára már csak az ikrakeltetés folyamatában megengedett hazánkban, ahol az ikra Saprolegniával történő fertőződését is képes megakadályozni, ami azelőtt hatalmas ikratételek pusztulását okozta.

Kísérleteinkben kifejlett zebradánió egyedekben (AB vonal), valamint embriókban vizsgáltuk a különböző töménységű malachitzöld oldatok hatását. A vizsgálatokat OECD 203 Nemzetközi Szabvány szerint végeztük fél-statikus rendszerben, annak érdekében, hogy a félhalálos dózist (LC50) pontosan megkapjuk. A gyakorlatban persze csak néhány percig érintkezik a malachitzöld-oldat az embriókkal, így látszólagos kárt nem okoz, de a legtöbb esetben a malachitzöldet tartalmazó keltetővíz a természetbe kerül, amely élő szervezeteket nagymértékben károsíthat.

A kifejlett, felnőtt egyedeken 96 órás expozíciós idő alatt vizsgáltuk a szer halakra gyakorolt hatását. A végleges vizsgálat előtt előtesztelést végeztünk, melynek célja a végleges tesztben használt hígítási tartomány megállapítása volt. A végleges vizsgálat során valamennyi hígításból 2-2 párhuzamos tesztet állítottunk be, a szabvány által előírt módon. A teszt kiértékelése után a malachitzöldre az LC50zebradánió= 0,17857 mg/liter félhalálos koncentrációt határoztuk meg az adult halakra.

A kísérleteink második részében a malachitzöld oldatok termékenyített ikrákra gyakorolt hatását vizsgáltuk több koncentrációban, az OECD-FET (Fish Embryo Toxicity) teszt szerint. Ebben a kísérletsorozatban a mortalitás mellett, a kelési százalékot, valamint a fenotípusos elváltozásokat detektáltuk.

Összességében elmondhatjuk, hogy a malachitzöld-oldat már igen kis mennyiségben kárt okoz az élő szervezetekben, így alátámasztjuk azt a megállapítást, hogy alkalmazása fokozott odafigyelést és precizitást igényel.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.