KÜLÖNBÖZŐ HORGÁSZTAVAK CLADOCERA ÁLLOMÁNYÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Zsuga Katalin1, Kása Melinda2 és Pekli József3

1VITUKI Kht. Budapest
2Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság, Budapest
3Szent István Egyetem, Gödöllő

Kivonat

A Naplás-tó (Szilas-patakitározó), valamint a Gödöllői-Isaszegi tórendszer I. és IX. tava két, egymáshoz közeli patak (Szilas-patak, illetve Rákos-patak) vízgyűjtő területén található. A tavak mindegyikét mesterségesen hozták létre, természeti értékük, gazdasági hasznosításuk azonban eltérő. A Naplás-tó 1997 óta helyi védettség alatt álló terület, 146 ha nagyságával a főváros legnagyobb vízfelszínű állóvize. A Gödöllői-Isaszegi Tórendszer tavai elsősorban horgászati hasznosítású halastavak.

A gyűjtésekre 2007 július – 2008 február között 20 alkalommal került sor, a Naplás-tónál 5, az I. tónál 4, és a IX. tónál 6 pontról. A vizsgálati időszak alatt a három tóban összesen 15 Cladocera taxon volt fellelhető. A legfajgazdagabb a Naplás-tó volt, a legegyhangúbb állományt az I. tóban találtuk. Mindhárom tó meghatározó faja közé tartozik a Bosmina longirostris és a Daphnia longispina, a nyári időszakban e két szervezet mellett szezonális jelleggel más fajok is nagy népességet értek el. A Naplás-tóban és az I. tónál a július-augusztusi időszakban a Moina micrura - túlszárnyalva a Bosmina longirostris akkori mennyiségét - fordult elő a legnagyobb mennyiségben. A IX. tónál ebben az időszakban a Chydorus sphaericus népességmaximuma figyelhető meg.

Az eredmények szerint a Naplás-tó Cladocera állománya, a fajösszetétel szezonális alakulása, az egyes fajok szaporodási ritmusa természet közelibb állapotot mutatott, mint a másik két tó. Az I. tó, de főleg a IX. tó erősen eutróf állapotban van, szinte az egész vizsgálati időszak alatt cianobaktériumos vízvirágzás volt jellemző (nyáron Microcystis, ősszel fonalas kékalgák). A tavakat trágyázni ugyan nem szokták, azonban a szerves anyag tartalmuk magas, amely befolyásolja a Cladocera népesség mennyiségi alakulását és összetételét, a tartós peték megjelenését is.

A védett Naplás-tóban az egész vizsgálati időszakban megtalálható Bosmina longirostrisnál elemeztük az egyedszám, a vízhőmérséklet és testméret közötti összefüggést. Az egyedsűrűség és testméret között csak laza kapcsolat volt, míg a vízhőmérséklet és testhossz alakulása szignifikáns összefüggést mutatott.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.