Halparazita nyálkaspórások oligochaeta alternatív gazdákban való fejlődésének vizsgálata a Balatonban

Kelemen Olga, Ostoros Györgyi, Cech Gábor és Székely Csaba

MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézete, Budapest

Kivonat

A nyálkaspórások a halak jelentős pathogenitással rendelkező fajspecifikus élősködői, melyek csaknem valamennyi halfajt fertőzni képesek, s a Balatonban is igen nagy fajgazdagsággal képviseltetik magukat. A nyálkaspórások fejlődésében egy alternatív féreg-gazda, legtöbb esetben kevéssertéjű féreg is szerepet játszik. A férgekben egy u.n. actinospora alakul ki, amely a halra nézve fertőzőképes. Az egyes fajok fejlődési szakaszainak reprodukálásával a kórtani folyamatok is tanulmányozhatóvá válnak.

Egy 2008-ban indult négy éves felmérés keretében különböző balatoni biotópokról (Keszthely, Tihany, Balatonszemes, Kis-Balaton) kevéssertéjű férgeket gyűjtünk, amelyekből „cell-well plate” technika segítségével actinosporákat izolálunk. A kinyert actinosporák morfológiai jellemzését követően az adott actinospora-típusok 18S rDNS gén szekvenciáit határozzuk meg. Az általunk nyert szekvenciákat a génbankban lévő, hal-myxospora szekvenciákkal összevetve szerencsés esetben meghatározhatjuk az egyes halparazita-nyálkaspórások férgekben fejlődő alakjait. Ezzel a módszerrel kiváltható a rendkívül munka- és időigényes, fejlődési ciklus kísérletek végzése.

Az egy éve tartó munka eredményeképpen eddig 13 morfológiailag különböző actinospora típust (5 triactinomyxon, 3 echinactinomyxon, 5 aurantiactinomyxon) izoláltunk. Az actinospora típusok morfológiai jellemzése és molekuláris biológiai módszerekkel történő meghatározása folyamatban van. Az eddigi munkánk során a szekvencia eredmények alapján sikeresen azonosítottunk két, a szélhajtó küszben, ill. a vörösszárnyú keszegben élősködő nyálkaspórás faj ez idáig még ismeretlen actinospora típusait (Myxobolus shaharomae – TAM TB5 típus és Myxobolus erythropthalmi – TAM SZT3 típus). Ezáltal két halparazita nyálkaspórás faj fejlődési ciklusát tisztáztuk.

 

(K 71837. sz. OTKA kutatás: Balatoni halfajok és köztigazda szervezetek parazitológiai monitorozása)

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.