
ADATOK HAL TAKARMÁNYOZÁSI ALAPANYAGOK TÁPANYAG TARTALMÁRÓL
J. Sándor Zsuzsanna, Gy. Papp Zsuzsanna, Kiss-Horváth Ágnes, Fazekas József, B. Csávás Katalin és Csengeri István
Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
Az intézetünkben 2006-ban elkezdődött AQUAMAX integrált projekt célja a kimerülőben lévő halliszt és halolaj források helyettesítésére szolgáló növényi takarmány alapanyagok hatásának és alkalmazhatóságának vizsgálata. Az alapanyagok kiválasztásának fontos kritériuma volt a megfelelő fehérje- és olajtartalom, a szennyeződésmentesség hosszú távú biztosítása.
A magas táplálóértékű, elsősorban az omega-3 zsírsavak tekintetében egészségesebb halhús előállításához teljesértékű, optimális összetételű takarmányra van szükség. Ezért a ponty előállításra szolgáló takarmányreceptek kidolgozásának előfeltétele az egyes alapanyagok tápanyagtartalmának (fehérjetartalom, aminosav összetétel, nyerszsír tartalom és zsírsav összetétel, antioxidáns vitaminok mennyisége) és szennyezőinek megismerése. Így célul tűztük ki a következő takarmány összetevők beltartalmi és kromatográfiás elemzését: fullfat szója, extrahált szója, csillagfürt, búza, takarmányélesztő, vérliszt, repcemag, lenmag, búzaglutén, kukoricaglutén és halliszt, valamint különböző olajok, mint szójaolaj, szezámolaj, napraforgóolaj, kenderolaj, lenolaj, perillaolaj, kamelinaolaj és halolaj zsírsav összetételének meghatározását.
A beltartalmi vizsgálatokat (nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, nyershamu, keményítő) a standard módszerek szerint végeztük a minták eredeti anyagából. Az aminosav tartalmat folyadékkromatográfiásan mértük az AccQ•Tag módszer szerint, ahol 17 aminosav összetevőt kvantifikáltunk. A zsírsav összetétel meghatározáshoz GC-MS készüléket használtunk, a zsírsav metil-észtereket az elsődleges és másodlagos standardok segítségével FID detektálással határoztuk meg. Az antioxidáns vitaminokat (C és E) HPLC módszerrel mértük, UV és fluoreszcens detektor segítségével.
Az eredmények lehetővé tették optimális összetételű tápreceptúrák összeállítását ponty takarmányozási kísérletek kivitelezéséhez. Jelen előadásban áttekintést adunk az összetétel adatokról, az egyes receptúrák alapján készült tápok hasznosulásának eredményeiről külön előadásokban számolunk be.
Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződészám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX").
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.