ADATOK HAL TAKARMÁNYOZÁSI ALAPANYAGOK TÁPANYAG TARTALMÁRÓL

J. Sándor Zsuzsanna, Gy. Papp Zsuzsanna, Kiss-Horváth Ágnes, Fazekas József, B. Csávás Katalin és Csengeri István

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

Az intézetünkben 2006-ban elkezdődött AQUAMAX integrált projekt célja a kimerülőben lévő halliszt és halolaj források helyettesítésére szolgáló növényi takarmány alapanyagok hatásának és alkalmazhatóságának vizsgálata. Az alapanyagok kiválasztásának fontos kritériuma volt a megfelelő fehérje- és olajtartalom, a szennyeződésmentesség hosszú távú biztosítása.

A magas táplálóértékű, elsősorban az omega-3 zsírsavak tekintetében egészségesebb halhús előállításához teljesértékű, optimális összetételű takarmányra van szükség. Ezért a ponty előállításra szolgáló takarmányreceptek kidolgozásának előfeltétele az egyes alapanyagok tápanyagtartalmának (fehérjetartalom, aminosav összetétel, nyerszsír tartalom és zsírsav összetétel, antioxidáns vitaminok mennyisége) és szennyezőinek megismerése. Így célul tűztük ki a következő takarmány összetevők beltartalmi és kromatográfiás elemzését: fullfat szója, extrahált szója, csillagfürt, búza, takarmányélesztő, vérliszt, repcemag, lenmag, búzaglutén, kukoricaglutén és halliszt, valamint különböző olajok, mint szójaolaj, szezámolaj, napraforgóolaj, kenderolaj, lenolaj, perillaolaj, kamelinaolaj és halolaj zsírsav összetételének meghatározását.

A beltartalmi vizsgálatokat (nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, nyershamu, keményítő) a standard módszerek szerint végeztük a minták eredeti anyagából. Az aminosav tartalmat folyadékkromatográfiásan mértük az AccQ•Tag módszer szerint, ahol 17 aminosav összetevőt kvantifikáltunk. A zsírsav összetétel meghatározáshoz GC-MS készüléket használtunk, a zsírsav metil-észtereket az elsődleges és másodlagos standardok segítségével FID detektálással határoztuk meg. Az antioxidáns vitaminokat (C és E) HPLC módszerrel mértük, UV és fluoreszcens detektor segítségével.

Az eredmények lehetővé tették optimális összetételű tápreceptúrák összeállítását ponty takarmányozási kísérletek kivitelezéséhez. Jelen előadásban áttekintést adunk az összetétel adatokról, az egyes receptúrák alapján készült tápok hasznosulásának eredményeiről külön előadásokban számolunk be.

 

Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP;  szerződészám:  FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX").

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.