A hibrid csíkos sügér (Morone saxatilis x Morone chrysops) nevelése „Tó a tóban” rendszerben

Kiss Ádám1, Borbély Gyula2, Stündl László1 és Bársony Péter1

1Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar Állattenyésztéstudományi Intézet
2Jászkiséri Halas Kft, Jászkisér

Kivonat

A víz megtartása és újrahasznosítása fontos szempont lett a mai akvakultúrában. A magas termelési költségek, a környezetvédelmi szigorítások, valamint a kevésbé hatékony termelés olyan új technológiák kifejlesztését tette szükségessé, mint a „Tó a tóban” rendszer. Ennek lényege, hogy az intenzív haltermelő egységek (medencék) a halastóban kerülnek elhelyezésre, így a technológiai víz tisztítása magában a halastóban megtörténik, azaz nincs szükség külön szűrőrendszerre. További előny, hogy a víz mozgatásához a közvetlen kapcsolat miatt minimális energia szükséges.

Ezzel párhuzamosan a tógazdasági polikultúrában termelt halfajok mellett egyre inkább növekszik a fogyasztói igény azon fajok iránt, melyek ízletes, kiváló minőségű és nem utolsó sorban szálkamentes húst adnak. Ha ezeket a fajokat adaptálni tudjuk az olyan víztakarékos rendszerekhez, mint a tó a tóban rendszer, akkor hatékonyabbá tehetjük a gazdálkodást.

Kísérletünkben egy új, Magyarországon eddig ismeretlen gazdasági halfajnak a hibrid csíkos sügérnek (Morone saxatilis x M. chrysops) víztakarékos rendszerben – Tó a tóban – történő utónevelésének technológiáját ismertetjük az általunk elvégzett kísérlet alapján. Mivel magyarországi viszonylatban egy új fajról van szó, ezért szeretnénk egy kicsit részletesebben foglalkozni a hibrid bemutatásával, majd a későbbiekben bemutatjuk, hogy milyen eredményeket hozott a kísérlet, melyben a halfaj adaptálhatóságát vizsgáltuk az itthoni körülmények között.

A kísérlethez szükséges ivadékállományt a Jászkiséri Halas Kft. szerezte be egy neves izraeli haltermelő cégtől. A kutatás Jászkiséren, a Kft. telephelyén zajlott, időtartama 3 hónap volt (júliustól októberig). Ez idő alatt főként arra voltunk kíváncsiak, hogy a hibrid mennyire képes alkalmazkodni a hazai viszonyokhoz és a rendszerhez, valamint hogy milyen hatékonysággal képes termelni a hibrid ebben a rendszerben. Ennek érdekében vizsgáltuk a hibrid testtömeg-gyarapodását, a takarmányértékesítését, az elhullást a víz hőmérsékletét és oxigénkoncentrációját valamint a különböző vízkémiai paramétereket (pH, NH4+).

Végeredményben 98,8% megmaradást tudtunk elérni a kísérlet során, ami jónak mondható. A testtömeg-gyarapodásban nyilvánvalóan nem tudtuk olyan eredményeket elérni, mint amelyeket a külföldi szakirodalmak trópusi körülmények között közöltek.

Összességében a kísérlet sikeresen zárult, így megállapíthatjuk, hogy a hazai viszonyok között nincs technológiai akadálya a tó a tóban rendszerben történő hibrid csíkos sügér nevelésnek.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.