A CSAPÓSÜGÉR (PERCA FLUVIATILIS) INTENZÍV NEVELÉSE

Lengyel Svetlana és Rónyai András

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

A csapósügér (Perca fluvialis L.) akvakultúrás előállítására egyre nagyobb az igény, a nevelésnek azonban számos akadálya van, amelyek leginkább a lárvák rossz minőségével és heterogenitásával függenek össze. Mindemellett a legújabb kutatási eredmények lehetővé teszik a sügér intenzív nevelését.

A tenyészállatokat extenzív körülmények között, tavakban neveltük, a tavi polikultúra kiegészítő ragadozó fajaként. Márciusban szállítottuk át a halakat a keltetőbe, ahol a szaporítást hormon kiegészítéssel segítettük. A vízhőmérsékletet 17.5-19.2°C között tartottuk. Az ívás után az ikra szalagokat összegyűjtöttük és a ragadósság megszüntetése nélkül, 8 literes Zuger-üvegekben keltettük. Az első lárvák kelésére 5 nappal az ívás indukálása után került sor. A lárvákat két műanyag kádba szöktettük át, a kádakat 19.8-20.8°C hőmérsékletű, recirkulált vízzel láttuk el. A lárvákat 8 óránként etettük (Artemia salina nauplii), táplálék kiegészítésként Rotatoria-t és tojássárgáját kaptak. Ebben az időszakban az aktív táplálkozásra szoktatás és a lárvák törékenysége miatt magas mortalitást tapasztaltunk (közel 80%).

Huszonegy napos korban a lárvákat hat csoportban, kerek kádakba telepítettük át. Ebben az időszakban történt a száraz tápra szoktatás. A 35 napos lárvák már csak tápot kaptak (Scretting Perla larvae), 62% fehérje tartalommal. Ezután a túlélési arány már több mint 82% volt.

A melegebb periódusban a kádakban a víz hőmérséklete 19.2°C és 22.3°C között mozgott. Kéthavonta válogattuk szét a halakat a súlyuk és méretük alapján. A növekedési ráta meghatározásához kéthetente mértünk átlagsúlyt minden méretcsoportból, 30 egyed alapján. A napi takarmányadagot szakirodalomi adatok és a halak fogyasztási hajlandósága alapján határoztuk meg. A mért adatok alapján fajlagos növekedési együtthatót (SGR), „vízhőmérséklet-testtömeg növekedési együtthatót” (TGC) és takarmányértékesítési együtthatót (FCR) számoltunk.

Ősztől a halakat 47%-os fehérje tartalmú táppal etettük. A halakat télen is ugyanazokban a recirkulációs kádakban neveltük 17.0°C és 18.8°C közötti vízhőmérsékleten.

Mivel a nevelési időszakban viszonylag magas vízhőmérsékletet alkalmaztunk, magas volt a növekedés együttható is. Az egynyaras csapósügérek elérték a 60g-os piaci méretet, ami jelzi a faj akvakultúrás nevelésében rejlő nagy lehetőségeket.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.