
XXXII. Halászati Tudományos Tanácskozás
Megnyitó
- Dr. Váradi László főigazgató
Halászati és Öntözési Kutatóintézet
Plenáris előadások
- Gábor János
A Halászati Operatív Program bemutatása
- Urbányi Béla, Csorbai Balázs, Horváth Ákos, Hegyi Árpád, Bokor Zoltán és Horváth László
Magyar Halgazdálkodási Technológiafejlesztési Platform bemutatása
- Gessner Joern, Rosenthal Harald
A tokállományok megóvásának, helyreállításának és tenyésztésének lehetőségei, különös tekintettel a kecsegére
Tógazdálkodás
- Borbély Gyula, Stündl László
A törpeharcsa (Ictalurus nebulosus L.) intenzív nevelési technológiájának fejlesztése
- Gál Dénes, Kerepeczki Éva, Szabó Pál, Pekár Ferenc
A tógazdasági haltermelés környezeti hatásainak felmérése
- Kosáros Tünde, Gál Dénes, Pekár Ferenc, Lakatos Gyula
Az élőbevonat szerepe a tavi haltermelésben
- H. Tamás Gizella, Ördögh Vince, Csorbai Balázs, Urbányi Béla, Béres Beatrix, Horváth László
Gabonaszalma eredetű cellulóz bevitel a halastavi anyagforgalomba az alga túlszaporodás korlátozására
Természetesvízi halgazdálkodás, természetvédelem
- Györe Károly, Lengyel Péter, Józsa Vilmos
Biotikus homogenizáció és fajdiverzitás változás a Tisza magyarországi felső szakaszának halközösségében a cianid-szennnyezés után
- Radu Suciu
A tokállomány megőrzésének helyzete és lehetőségei jelenleg Romániában, különös tekintettel a kecsegére
- Sallai Zoltán
Az őshonos halaink védelmében
- Lanszki József, Hidas András, Szentes Katalin, Révay Tamás, Lehoczky István, Steven Weiss, Jeney Zsigmond Molnár Tamás
Vidrapopulációk genetikai struktúrája két hazai halastórendszeren
- Nagy Sándor Alex, Antal László, Tóth Adrienn
A természetvédelmi értékesség, az ökológiai állapot és a hasznosítási mód paradoxonja vizes élőhelyek példáján
- Molnár Tamás, Lanszki József, Magyary István, Jeney Zsigmond, Lehoczky István
Mikroszatellit vizsgálatok a mocsári teknős négy dunántúli állományán
Szaporodásbiológia
- Kovács Éva, Horváth Ákos, Müller Tamás, Urbányi Béla
A tárolási idő, valamint a poszt-aktivációs periódus hosszának hatása az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) sperma termékenyítő képességére
- Németh Szabolcs, Budaházi Attila, Szűcs Réka, Bercsényi Miklós
A kis sziklahal (Scorpaena porcus) indukált ivarérlelése és szaporítási kísérlete
- Müller Tamás, Demény Ferenc, Csorbai Balázs, Urbányi Béla, Boczonádi Zsolt, Váradi László
A széles kárász mesterséges szaporítása, ivadéknevelése és telepítése (2007-2008)
- Kotrik László, Lefler Kinga Katalin, Hetyey Csaba, Hegyi Árpád, Gál János, Urbányi Béla
Echográfiás vizsgálatok alkalmazásának lehetősége a haltenyésztésben
Takarmányozás
- Biró Janka, Molnár Eszter, Szatmári László, Hancz Csaba
Különböző olajok hatása az afrikai harcsa és a nílusi tilápia növekedésére és húsminőségére
- Váradi László, Hegyi Árpád, Trenovszki Magdolna, Balogh Krisztián, Csenki Zsolt, Kiss István
Karotinoid tartalmú tápkiegészítő előállítása tejipari melléktermékekből és ezek hatása a halakra
- Szabó Gergely, Molnár Tamás, Müller Tamás, Hancz Csaba
Kősüllő (Stizostedion volgense G.) intenzív nevelése eltérő zsírforrásokat tartalmazó haltápok etetése mellett
- Trenovszki Magdolna, Hegyi Árpád, Lugasi Andrea, Kertészné Lebovics Vera, Müller Tamás, Szabó Tamás, Urbányi Béla, Horváth László
Pontyok takarmányozásának és húsminőségének összehasonlítása különböző tógazdaságokból-, illetve egy ketreces kísérletből származó minták analizálásával
Halkórtan
- Baska Ferenc
A gyógykezelés korlátai a haltenyésztésben
- Csaba György, Láng Mária, Gonda Eszter
Ragadozó halak betegségei természetes viszonyok és intenzív körülmények között
- Cech Gábor, Molnár Kálmán, Székely Csaba
Szerv- és szövet-specifikus Myxobolus fajok elkülönítése molekuláris biológiai módszerek segítségével
- Ardó László, Bercsényi Miklós, Ingrid Olesen, Alexandra Adams, Jeney Galina, Jeney Zsigmond
Különböző genetikai hátterű pontyváltozatok nem-specifikus immunválaszának és antitestszintjének változása Aeromonas hydrophila fertőzést követően
Ökonómia, Marketing, Halfeldolgozás
- Szűcs István, Tikász Ildikó Edit
A magyarországi halfogyasztók halvásárlási és halfogyasztási szokásainak helyzete
- Sebestyén Attila
A közösségi marketing hiánya és annak vonzatai a hazai halászati ágazatban
- Békefi Emese, Gyalog Gergő, Váradi László
A téli horgásztatási szolgáltatás ökonometriai értékelése
- Csengeri István
Esszenciális zsírsavak a kaviárban és humán táplálkozástani jelentőségük
Poszter szekció
- Halasi Kovács Béla, Tóthmérész Béla
AZ EU VÍZ KERETIRÁNYELV ELŐÍRÁSAINAK MEGFELELŐ VÍZMINŐSÍTÉSI ELJÁRÁS A HAZAI VÍZFOLYÁSOK HAL - MONITOROZÓ RENDSZERE ALAPJÁN
- Müller Tamás, Budaházy Attila, Kovács Balázs, Trenovszki Magdolna, Bercsényi Miklós, Hegyi Árpád, Molnár Tamás, Urbányi Béla
MEGFIGYELÉSEK A SÜLLŐ, A FEHÉRKÖVES (SÜLLŐ × KŐSÜLLŐ) ÉS A SÜLLŐ × FEHÉRKÖVES (SÜLLŐ × [SÜLLŐ × KŐSÜLLŐ]) TULAJDONSÁGAINAK FELTÉRKÉPEZÉSÉBEN
- Juhász Lajos, Stündl László
A HALÁSZATI ISMERETEK, HALGAZDÁLKODÁS OKTATÁSA A DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN
- † Szító András, Jancsó Mihály, Váradi László, Rónyai András
RIZSFÖLDI HALNEVELÉS – HATÉKONY ÉS KÖRNYEZETBARÁT VÉDEKEZÉS A RIZS ROVARKÁRTEVŐI ELLEN
- Csenki Zsolt, Andreas Zaucker, Kovács Balázs, Lefler Kinga Katalin, Hegyi Árpád, Müller Tamás, Kovács Róbert, Yavor Hadzhiev, Urbányi Béla, Müller Ferenc, Váradi László
OOCYTA TRANSZPLANTÁCIÓ, ÉS MIKROMANIPULÁCIÓ ZEBRADÁNIÓ (DANIO RERIO) OOCYTÁKON
- Káldy Jenő
KÜLÖNBÖZŐ TOKFÉLÉK TAKARMÁNYOZÁSÁNAK ÉS NÖVEKEDÉSÉNEK VIZSGÁLATA
- Boros Gergely, Tátrai István és György Ágnes Irma
BELSŐ TÁPANYAG TERHELÉS ÉS A BIÓTA HATÁSA A VÍZ MINŐSÉGÉRE A KIS-BALATON TÁROZÓ IZOLÁLT TAVÁN
- Németh Szabolcs, Budaházi Attila, Szűcs Réka, Bercsényi Miklós
A KIS SZIKLAHAL (SCORPAENA PORCUS) KÜLÖNLEGES IVARARÁNYA, ÉS IVARSZERVEINEK MIKROSZKÓPOS VIZSGÁLATA
- Elif Kuzu, Jakabné Sándor Zsuzsánna, Fazekas József, Potra Ferenc, Rónyai András, Csengeri István
INTENZÍV PONTY UTÓNEVELŐ TÁP TESZTELÉSE DUNAI VAD PONTYFAJTA IVADÉKKAL
- Tajthy Dóra, Zsuga Katalin, Pekli József
A ZAGYVA FOLYÓ VIZÉNEK MINŐSÍTÉSE - ZOOPLANKTON ADATOK
- Székely Csaba, Cech Gábor, Faizah Shaharom-Harrison, Patakiné Ostoros Györgyi, Molnár Kálmán
MYXOZOA FERTŐZÖTTSÉGEK TENYÉSZTETT ÉS TERMÉSZETES-VÍZI MALAJZIAI HALFAJOKBAN
- Chenghui Wang, Sifa Li, Zoltán Tamás Nagy, István Lehoczky, Len Huang, Yan Zhao, Xiao Song, Zsigmond Jeney
MAGYAR ÉS KÍNAI PONTYFAJTÁK (CYPRINUS CARPIO L.) GENETIKAI STRUKTÚRÁJÁNAK ÉS FILOGENETIKAI KAPCSOLATAINAK VIZSGÁLATA MITOKONDRIÁLIS DNS ANALÍZISSEL
Zárszó
- Dr. Pintér Károly szakmai főtanácsadó
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.