A gyógykezelés korlátai a haltenyésztésben

Baska Ferenc

Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar

Kivonat

A halbetegségek és –fertőzöttségek leküzdésének egyik módszere a specifikus hatóanyagok kórokozók elleni bevetése. A szakma szabályai szerint a hatékony és gazdaságos gyógykezelés feltétele az időben megállapított pontos diagnózis és a prognózis. Természetesen a technológia és a védekezési rendszabályok betartása eredményesebb stratégia hosszútávon, mivel a betegség megelőzése mind a kiadások (vizsgálatok, gyógyszerek, ártalmatlanítás stb.), mind a veszteségek (termeléskiesés, elhullások, értékcsökkenés stb.) szempontjából lényegesen sikeresebb módszer, mint a gyógykezelés.

Halakat gyógykezelni a legkülönbözőbb korosztályokban lehet. Kezelhetjük az anyákat a szaporítás előtt, beavatkozunk a termékenyült ikra lehetséges fertőzöttségei ellen, valamint a különböző korosztályok (lárva, ivadék, nyújtás), de lehetőleg kerüljük a piaci méret bármilyen kezelését, mivel az a fogyaszthatóság szempontjából jelent lényeges kockázatot. Ismert, hogy a halakból a legtöbb hatóanyag alacsony vízhőmérséklet mellett szélsőségesen lassan ürül ki.

Európában országonként eltérő szabályozás: míg Norvégiában vannak elérhető halgyógyászati készítmények és ezek használhatók is, más országokban gyakorlatilag kivitelezhetetlen bármilyen vízkezelés, vagy a halak gyógykezelése.

Magyarországon nincs regisztrált készítmény, ami alkalmazható lenne, de elviekben állatorvos által elrendelt kezelés kivitelezhető más gazdasági állatok számára engedélyezett hatóanyagokkal, de ilyenkor a kezelést elrendelőnek meg kell állapítania az adott állományhoz és vízhőmérséklethez tartozó várakozási időt. Ezt a lehetőséget a halgazdaságok tevékenységének törvényi keretei rögzítik (1993.évi CXIV. Állattenyésztési törvény, az 1995. évi XCI. Törvény az állategészségügyről, az 1997.évi XLI. Törvény a halászatról és horgászatról, a 68/ 2002. / VIII.15. / FVM rendelet, a 41/1997. /V.28./ FVM rendelet, az MSZ 6885:1872 Élőhal szabvány). A termelést az állatvédelmi előírások- 1998.évi XXVIII. Törvény-és az állatjóléti szempontok figyelembevételével kell végezzék. Az állatgyógyászati szerek felhasználása a 36/2002./IV.29/.FVM rendelet előírásait betartva kell, hogy történjen. A haltermelés folyamatai alatt be kell tartani az alábbi rendeleteket: Az étkezési hal mikrobiológiai szennyeződéseiről a 4/1998./XI.11./ EüM rendeletet. Az étkezési hal kémiai szennyeződéseinek határértékeiről a 2/1999. /II.05./, a 17/1999. /VI.01./ és a 40/2000./XII.20./ EüM rendeletek szólnak, míg az 50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet az állatgyógyászati készítményekről rendelkezik.

Mivel nincs regisztrált gyógyszer, gondot jelent a formula kiválasztása is. Az előadásban szó lesz a helyben alkalmazható formulák elkészítésének módszereiről is.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.