Primőr csuka előállítása

Kucska Balázs1, Lévai Ferenc1 és Bercsényi Miklós2

1Aranyponty Halászati Zrt., Százhalombatta
2Pannon Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék, Keszthely

Kivonat

Az Aranyponty Zrt. a Pannon Egyetem kutatási eredményeit felhasználva dolgozik a csuka intenzív tenyésztéstechnológiájának bevezetésén. A tápos nevelési módszernek köszönhetően a tenyésztő nincs ráutalva a természetes táplálékforrásra. Így lehetősége nyílik arra, hogy a szaporodási szezon előtt állítson elő ivadékokat, melyeket mesterséges takarmánnyal előnevelve, úgynevezett „primőr csukaként” értékesítsen. A szezon előtt leszaporított csukák áprilisra elérik a 10 cm-es testhosszt és a természetes környezetbe kihelyezve alkalmasak a korán ivó ezüstkárász ivadékainak ritkítására.

Az anyákat december 28-án hoztuk be a telelőkből és temperálható vizű medencékbe helyeztük. A vízhőmérsékletet 4 °C-ról két hét alatt fokozatosan 12 °C-ra emeltük, majd testtömeg kilogrammonként 4 mg ponythipofízissel beoltottuk a halakat. A szaporítás menete innentől kezdve megegyezett a hagyományos keltetőházi szaporítás folyamatával. Az egy anyától fejt ikra mennyisége 455±97 g, a termékenyülési százalék 63±11 volt. A csukaivadékokat a levegővételtől kezdve kizárólag speciális tápkeverékkel etettük.

A tápraszoktatás hatékonysága 75-80 %-os volt. A táppazarlás csökkentése és a termelés hatékonyságának növelése érdekében a csukák egy részét lénai tokkal (Acipenser baeri) polikultúrában neveltük, ahol mind a csuka, mind a tokok megmaradása és növekedése kedvezően alakult.

 

A projekt az AVOP-Halászati Strukturális Alap, A csuka innovatív tenyésztés- technológiájának bevezetése című pályázat keretén belül zajlik.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.