Kétféle kínai gyógynövénykivonat (Astragalus membranaceus és Lonicera japonica) és két nyomelem (bór és szelén) hatása a ponty (Cyprinus carpio L.) természetes immunrendszerére

Ardó László1, Yin Guojun2, Xu Pao2, Szigeti Gábor3, Jeney Zsigmond1 és Jeney Galina1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2Kínai Tudományos Akadémia, Belvízi Halászati Kutatóközpont, Wuxi, Kína
3Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest

Kivonat

Kutatómunkánk során gyógynövénykivonatok és nyomelemek immunrendszert stimuláló hatását vizsgáltuk gazdasági szempontból fontos halfajokon. Sokféle gyógynövény kivonata tartalmaz olyan komponenseket, amelyek immunstimuláló hatását több kísérleti állat (pl. egér vagy csirke) esetében is kimutatták, azonban a halak immunrendszerére gyakorolt hatásukról jóval kevesebb kísérleti adatot ismerünk. A nyomelemek, például a cink, a bór vagy a szelén nélkülözhetetlenek a halak egyedfejlődéséhez, növekedéséhez és egészségéhez.

Kísérletünkben kétféle gyógynövényt (Astragalus membranaceus és Lonicera japonica) és két nyomelemet (bór és szelén) vizsgáltunk, amelyeket önmagukban vagy kombinációban a haltáphoz kevertünk. A halakat az így előállított tápokkal három hétig etettük, és hetente egyszer vérmintát vettünk. A vérből centrifugálással izoláltuk a fehérvérsejteket és a vérplazmát, majd meghatároztuk a természetes immunválasz jellemző paramétereit, például a sejtek szuperoxid-termelését és fagocitáló aktivitását illetve a plazma lizozimaktivitását. A kísérlet végén a halakat Aeromonas hydrophila baktériummal fertőztük, majd tíz napon keresztül regisztráltuk az elhullást és kiszámoltuk a megmaradási arányokat.

A természetes immunválasz paraméterei és a megmaradási arányok jelentősen magasabbak voltak a gyógynövényekkel és bórral kezelt halaknál, mint a kontroll csoportban. A gyógynövényekkel és szelénnel kezelt csoportokban viszont ezek az értékek jelentős csökkenést mutattak. Az eredmények alapján mindkét vizsgált gyógynövény és a bór is használható a haltápokban immunstimulátorként.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.