„Fenntartható haltápok a tenyésztett halak húsa egészségügyi előnyeinek maximalizálásához” – Az AquaMax Projekt bemutatása és előzetes eredményei

Csengeri István1, Rónyai András1, Gy. Papp Zszuzsanna1, Bíróné Oncsik Mária1, Jakabné Sándor Zsuzsánna1, Fazekas József1, Pekár Ferenc1, Gál Dénes1, Kosáros Tünde1, Potra Ferenc1, B. Csávás Katalin1, Kiss-Horváth Ágnes1, Iványi Ildikó2, Manninger Sándor3, Abdulkadir Bayir4, Jeney Zsigmond1, Bakos János1, Nagy Zoltán Tamás1, Puskás László5, Kitajka Klára5, Vörös Gábor6, Farkas Dániel6, Szító András1, Jeney Galina1, Ardó László1, Lengyel Péter1, Békefi Emese1, Sadasivam J. Kaushik7 és Oyvind Lie8

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2AGRINTAHEMP Bt., Szarvas
3HALANDOR KFT., Budapest/Kisbér
4Atatürk University, Department of Fishery Science, Erzurum, Törökország
5MTA, SZBK, Funkcionális Genomika Laboratórium, Szeged
6Gálosi Bárka KFT., Almamellék
7Nutrition, Aquaculture & Genomics (UMR NUAGE) & Unité de Recherches en Hydrobiologie, INRA, Saint-Pée-sur-Nivelle, Franciaország
8NIFES, Nasjonalt institutt for ernarings- og sjomatforskning, Bergen, Norvégia

Kivonat

A „Sustainable aquafeeds to maximize health benefits of farmed fish for consumers” című integrált projekt a kimerülőben lévő halliszt és halolaj források helyettesítésére szolgáló, fenntartható módon megtermelhető, szennyeződéseket minimális szinten tartalmazó fehérje és olaj takarmány alapanyagok hatásának és alkalmazhatóságának feltárásával kíván magas tápláló értékű - elsősorban az omega-3 zsírsavak tekintetében -, egészséges halhús előállításához hozzájárulni. A projekt fő célkitűzéseinek megvalósítását a takarmányozási hatások vizsgálatán túl, analitikai módszerek kidolgozása, valamint toxikológiai vizsgálatok is segítik. A halhús egészségügyi előnyeinek feltárása elsősorban az omega-3 zsírsavaknak a magzati fejlődésben betöltött szerepével foglalkozik.

A projekt keretében kidolgozandó és előállítandó új takarmányok és a halhús fogyasztói és kereskedelmi fogadtatásának felmérése, valamint az új takarmányok előállítása gazdaságosságának és fenntarthatóságának vizsgálata az Európai Haltermelők Szövetsége (FEAP) koordinálásával valósul meg.

A projekt összes költségvetése 16,6 millió euró, ebből 10,5 millió euró támogatás. A saját erőhöz a Norvég Kutatási Tanács mintegy 3 millió euróval járul hozzá. Az EU-támogatásból a HAKI és a HAKI-val együttműködő 3 magyar partner – MTA SZBK; Gálosi Bárka Halászati Kft.; HALANDOR Kft. – mintegy félmillió euró támogatásban részesül. A négy részprogramból álló integrált projekt 1. programja keretében a HAKI az édesvízi halfajok – elsősorban a ponty – takarmányozásával és húsminőségével összefüggő kutatásokban vesz részt a három hazai együttműködő partner közreműködésével. A projekt 2006. március 1. dátummal kezdődött és négy éven át tart.

Az első év egyik feladata különféle takarmány alapanyagok kémiai összetételének meghatározása volt az alapvető tápanyagokra, vitaminokra és egyes toxikus és esszenciális nyomelemekre. Az így kialakított, valamint más adatbankok adatainak felhasználásával fenntartható alapanyagokból készítendő teljesértékű és kiegészítő ponty takarmány receptúrákat dolgoztunk ki, illetve néhányat már teszteltünk. Az előzetes etetési kísérletekben vizsgáltuk takarmányértékesítést és a haltest, a halhús, ill. egyes szövetek zsírsavösszetételét és zsírsav tartalmát

A ponty fajták, törzsek és hibridek zsírsavanyagcseréjének összehasonlító vizsgálatához 5 ponty törzset előzetesen értékeltünk, majd vizsgálatba vontunk.

A vizsgálatok előkészületeként 11.000 cDNA szekvenciát töltöttünk le az NCBI adatbázisból DNS-oligo nukleotid mikrochip előállításához. A zsírsavanyagcsere genomikai vizsgálatához mRNS mintákat gyűjtöttünk és rtqPCR alkalmazásával ellenőriztük a kivonási módszer megbízhatóságát.

A biológiai haltermelés során képződő tavi táplálékforrások minőségének értékeléséhez víz-, üledék-, és takarmány vizsgálatokat kezdtünk alapvető tápanyagokra – köztük telítetlen zsírsavakra – valamint és xenobiotikumokra.

A halhús minőségét érzékszervi vizsgálattal és a fogyasztói fogadtatás felmérésével is értékeltük.

Az AquaMax projekt keretében végzendő vizsgálatainktól a ponty termelés fenntarthatóságának javítását, a pontyhús minőségének javulását és a ponty termelés gazdaságosságának növelését várjuk.

 

Az AquaMax projektet az Európai Unió finanszírozza az FP6 keretében a FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX" számú szerződés szerint.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.