A szérum/plazma fruktózamin (SeFa) évszakos váltakozása természetes és akváriumi körülmények között

Hegyi Árpád1, Lefler Kinga Katalin1, Csenki Zsolt1, Tóth Balázs2,Béres Tibor1 és Urbányi Béla1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest

Kivonat

A vér szérum/plazma fruktózamin (SeFa) koncentrációjának mérése ma már nemzetközi és hazai vonatkozásban is rutinszerűnek tekinthető a humán diabetes kontrolljában, a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjének meghatározásával együtt. Már a háziállatokra vonatkozó – a cukorbetegség kezelésének nyomon követését, illetve a szénhidrát-anyagcsere retrospektív monitorozását célzó – méréseket is az előbbiekhez hasonló gyakorisággal végzik.

Munkánk során a Rákos-patak vízrendszeréhez tartozó Gödöllő-Isaszegi tórendszer I. tavának ezüstkárász-állományából (Carassius gibelio BLOCH, 1782) nyert vérminták SeFa és vérplazmaglükóz mennyiségeit határoztuk meg.

2003 áprilisától kezdődően havi rendszerességgel vizsgáltuk az említett vérplazma-összetevőket. Az állatokat elektromos halászgéppel gyűjtöttük be. Egy évvel később, az eredmények kiértékelésekor a fruktózamin mennyiségének évszakok szerinti váltakozását állapítottuk meg. Ezzel ellentétben a vérplazmaglükóz-mérések eredményei nem mutatták egyértelműen ezt a szabályosságot. Ezen megfigyelés után szintén az I-es tóból származó ezüstkárászokat helyeztünk akváriumi körülmények közé, majd ezektől az állatoktól is folyamatosan vérmintákat vettünk, mindig a tavi mintavétellel megegyező napon. A további években is megfigyelhető volt a SeFa mennyiségének évszakos változása, valamint az akváriumban tartott halaknál is ugyanez a tendencia volt kimutatható. A tavi állatok SeFa mennyiségeinek évszakos minimuma, illetve maximuma között nagyobb mértékű volt a különbség, mint az akváriumban tartott egyedek esetében.

A vérvételek időpontjában felvett meteorológiai és vízkémiai paramétereket is feldolgoztuk. Egyértelműen a víz hőmérséklete állt összefüggésben a SeFa szintjének évszakos változásaival.

Ezen kívül biológiai tényezőket is kerestünk a SeFa mennyiségének váltakozásával összefüggésben. Egyértelmű kapcsolatot találtunk a máj glikogén-mennyisége és a vérplazma SeFa tartalma között.

Reményeink szerint vérvétellel és egyszerű vizsgálatokkal nyomon tudnánk követni és kimutatni a halak életfolyamatainak változásait (a stresszes állapotot is). A jövőben egy olyan standard összeállítását is tervezzük, amellyel egy adott vízterület biológiai szempontból jól jellemezhető.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.