A ponty és pontyfélék leggyakoribb bőrelváltozásai hazánkban harminc év megfigyelései alapján

Csaba György, Láng Mária és Gonda Eszter

MgSzHK Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság, Budapest

Kivonat

A pontyfélék bőrén létrejövő elváltozások kiváltó okai lehetnek: nem fertőző és fertőző eredetűek. A nem fertőző eredetű, leggyakrabban környezeti eredetű kórok, pl. a mechanikai behatás okozta sérülés, nem kellően kíméletes bánásmód, továbbá ragadozók (főleg madarak) kártétele. Takarmányozási eredetű bőrelváltozást (ún. takarmánykiütést) leggyakrabban romlott takarmány és nem ritkán hirtelen takarmányváltoztatás okozhat. Bőrelváltozást kémiai eredetű környezeti ártalom (vízszennyezés) is előidézhet.

A fertőző eredetű bőrmegbetegedések kialakításában vírusok, baktériumok, gombák és paraziták egyaránt résztvesznek, sőt egymással kölcsönhatásban is alakíthatják a kültakaró elváltozásait.

Bőrelváltozás figyelhető meg a pontyok vírus okozta betegségeiben is: pontyhimlő, a legrégebben (Gessner 1563) ismert pontybetegség (kórokozó a ponty herpesz vírus /CHV1/). Viaszcseppekre emlékeztető hámszaporulat figyelhető meg testszerte (a fejen, a test oldalán, az úszókon egyaránt). A pontyfélék tavaszi viraemiája (kórokozó: SVCV): a hasi terime megváltozása és bőrvérzések is jellemzik e vírus okozta bántalmat.

Bőrelváltozással járó baktérium okozta betegségek:

Flavobacteriosis (columnaris betegség): a kórokozó a Flavobacterium columnare gyapotszerű felrakódásokat idéz elő a ponty bőrén.

Fekélyes bőrgyulladás (erythrodermatitis, korábban idült hasvízkór): a betegség kóroktanában fő szerepet játszó atipikus Aeromonas salmonicida iránt fogékony az ezüstkárász és a busa is. Az utóbbi halfajon a fekélyképződés főként a faroknyélen jelentkezik és jellegzetes pikkelyvesztéssel jár.

A busák Pseudomonas fluorescens okozta szeptikémiáját sajátos lokalizációjú vérzések jellemzik.

Bőrelváltozással járó bizonytalan rendszertani helyű kórokozók (legvalószínűbben  gombák) okozta betegségek: a pontyok téli bőrelváltozása, amit Traustrochytriaceae családba tartozó tengeri gombafajokkal rokon organizmus idéz elő. E betegség a túlhűlt telelőkben hámproliferációval, bőrelhalással és jelentős elhullásokkal járó telelői betegség. A ponty bőr dermocystidiosisa hazánkban főleg május hónapban jelentkezik: a bőrön, valamint úszókon okoz borsónyi nagyságú göböket. Előidézője a Dermocystidium koi (syn. D. erschowi).

Bőrelváltozással járó gomba okozta betegség: a halpenész (saprolegniosis) megjelenésében nem különbözik a más halfajokon is megfigyelhető azonos kóroktanú elváltozásoktól.

A kültakarón élősködő különböző paraziták (Ichthyophthiriius, Telohanellus, Argulus, Lernaea, Tracheliastes, Philometra, Piscicola) okozta elváltozások megkülönböztetése szabad szemmel is lehetséges.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.