Stratégiai kérdések a természetesvízi halászatban

Gönczy János

Kivonat

A természetesvízi halászat gazdasági szerepe az elmúlt évtized alatt jelentősen megváltozott. Felértékelődött a környezet- és természetvédelemhez kötődő halászati tevékenység, az élelmiszerpiacra termelő üzemi halászat pedig egyre inkább háttérbe szorul. A halászati vállalkozások biztos jövedelem forrása lett a turizmus, illetve a rekreációs programokhoz kapcsolt horgászati szolgáltatás.

A természetesvizek hasznosításában bekövetkezett változások olyan folyamatokat indítottak el, amelyek következményeiért elsősorban a halászati szakma felel, legyenek ezek pozitív vagy negatív hatások. Szorosan vett szakmai feladat egyebek mellett, a horgászat feltételeinek biztosítása oly módon, hogy a vizek ökológiai állapota, környezeti értéke ne sérüljön.

Az Új Vásárhelyi Tervben új vizes élőhelyek kialakítása, továbbá a meglévők jelentős hányadának műszaki rekonstrukciója szerepel. Ezek bölcs hasznosítása okán a halászati szakmának egyenrangú partnerként kell bekapcsolódnia a vízügyi, a környezet- és természetvédelmi, valamint az idegenforgalmi szervezetek munkájába. Mindez kitüntetett feladatot jelent a halászati kutatás és oktatás számára, a halászati vállalkozások előtt pedig új, tervezhető perspektívát nyit.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.