
INTENZÍV RENDSZERBEN NEVELT AFRIKAI HARCSA (CLARIAS GARIEPINUS) VÁGÓSÚLYÁNAK OPTIMALIZÁLÁSA
Csávás Krisztián
Szarvasi Innoflex Kft., Szarvas
Kivonat
Az afrikai harcsát termelő üzemek gazdaságossága nagyban függ attól, hogy a tenyésztett állomány növekedése, takarmányhasznosítása és feldolgozásakor a főtermék kihozatala hogyan alakul. Míg a növekedésre és takarmányhasznosításra vonatkozóan vannak iránymutató hazai és külföldi adatok, kevés a hasznosítható tapasztalat az intenzív üzemben nevelt afrikai harcsák különböző korú/súlyú csoportjainak vágóértékére vonatkozóan. Vizsgálataim a feldolgozás vonatkozásában optimális testsúly meghatározására irányultak.
Vizsgálataimat a Szarvasi INNOFLEX Kft. intenzív rendszerű afrikai harcsa tenyésztő telepén végeztem. A kialakított négy súlycsoportban (0,5-1,0 kg, 1,0-1,5 kg, 1,5-2,0 kg és 2,0-3,0 kg) tíz-tíz halat vágtunk le és bontottunk kézi munkával, ipari módszerekkel. Lemértük az élősúlyt, majd a főtermék (filé) és a melléktermékek (fej, gerinc, bőr, belsőségek) súlyát. Mindezek alapján meghatározhatók azok a súlycsoportok, melyeknek vágási eredményei legkedvezőbbek az előállítandó termék szempontjából. Filézéshez az 1,0-1,5 és az 1,5-2,0 kg-os súlycsoportok bizonyultak a legalkalmasabbnak (48,5%, illetve 49,4% nyúzott filékihozatal), de hasonló az optimális kihozatal a nyúzott harcsatörzs előállításakor is (mindkét fenti súlycsoportban 62,4% ). Az 1 kg alatti, illetve 2 kg feletti súlycsoportok eredményei gyengébbek, megállapítható tehát, hogy 1 kg súly elérése előtt nem tanácsos levágni az állatokat, de nem érdemes 2 kg-os súlyon túl sem tartani azokat.
Vizsgálataim csak részben igazolták azt a korábban kialakított véleményt, miszerint az optimális vágósúly 1,0-1,5 kg között van. Az átlagos egyedsúly ezt az értéket mintegy 250 nevelési nap alatt éri el, további 3 hónap alatt a halak 1,5-2,0 kg súlyúra nőnek. A filé kihozatal ez utóbbi súlycsoportig javul, a súlynövekedés és takarmányhasznosítás csak ezután gyengül számottevő mértékben.
A legértékesebb termék (a nyúzott filé) esetében az 1,5-2,0 kg-os súlycsoport biztosítja a legjobb kihozatalt. Erre a célra csak ilyen súlyú halakat célszerű felhasználni, mert mind a kisebb, mind a nagyobb súlyoknál észrevehetően romlik a kihozatal.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.