Gyógynövénykivonatokkal és bórral kiegészített haltáp hatása a nílusi tilápia (Oreochromis niloticus) természetes immunrendszerére

Ardó László1, Yin Guojun2, Pao Xu2, Váradi László1, Szigeti Gábor3, Jeney Zsigmond1 és Jeney Galina1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2Kínai Tudományos Akadémia, Belvízi Halászati Kutató Központ,Wuxi, Kína
3Országos Állategészségügyi Intézet, Budapest

Kivonat

A fertőző halbetegségek elleni védekezés leggyakrabban alkalmazott módszerei az antibiotikumok etetése és a kórokozók elleni oltóanyagok (vakcinák) használata. Az antibiotikumok túlzott mértékű alkalmazása rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet és környezetszennyezést okoz. A vakcinálás segít a betegségek megelőzésében, de csak a specifikus immunválaszt erősíti egy adott patogén ellen. A halak betegségek elleni védekezésében viszont fontos szerepe van a természetes (nem specifikus) immunrendszernek is. A nem specifikus immunválaszt erősítő anyagokat immunstimulátoroknak nevezzük. Igen változatos szerkezetű vegyületek, poliszacharidok, flavonoidok és alkaloidok egyaránt vannak közöttük. Az utóbbi évek kutatási eredményei bizonyítják, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazhatók a fertőző halbetegségek megelőzésére.

Kutatómunkánk célja a gyógynövények immunstimuláló hatásának vizsgálata gazdaságilag jelentős halfajokon. Sok gyógynövény kivonata tartalmaz olyan alkotórészeket, amelyek immunstimuláló hatását többféle kísérleti állat, pl. egér vagy csirke esetében bizonyították. A halak immunrendszerére gyakorolt hatásukról viszont lényegesen kevesebb kísérleti adat áll rendelkezésünkre.

Kísérleteinkhez kétféle gyógynövény, az Astragalus membranaceus és a Lonicera japonica kivonatát használtuk. Immunstimuláló hatásukat nílusi tilápián (Oreochromis niloticus) vizsgáltuk. A gyógynövények kivonatait különböző dózisokban a kísérleti halak tápjához kevertük. A kísérlet célja az volt, hogy megállapítsuk a gyógynövények és egy kiegészítő mikroelem, bór (B) hatását a halak természetes immunrendszerére és az A. hydrophila-val szembeni rezisztenciára.

A 3 hónapos, 79+11,6 g átlagsúlyú tilápiákat 6 csoportra osztottuk és 100 literes műanyag tartályokban tartottuk. A halakat a következő gyógynövényeket tartalmazó tápokkal etettük: Astragalus 0,1%; Lonicera 0,1%; Astragalus 0,1%+B; Lonicera 0,1%+B; Astragalus 0,1%+Lonicera 0.1%+B. A kontroll táp nem tartalmazott gyógynövényeket. A halakat 4 hétig etettük. Ezt követően 20-20 db halat mindegyik csoportból mesterségen fertőztünk A. hydrophila-val (5 x 107 sejt/ml, ami LD80-100-nek felel meg,) és az elhullást egy hétig figyeltük meg. A halakból hetente egyszer vérmintát vettünk. A vérből centrifugálással izoláltuk a fagocitáló sejteket és meghatároztuk a fagocitáló sejtek szuperoxid anion-termelését (légzési aktivitását) és fagocitózist, továbbá a vérplazma lizozim aktivitását, összfehérje- és immunoglobulin szintjét mértük.

A lizozim szintje a csak gyógynövényekkel etetett halaknál az első héten volt magasabb a kontrollhoz képest, míg a gyógynövények és bóros kiegészítés esetén kétszer mértük a lizozim magas aktivitását – az első és a harmadik héten.

A fagocitózis szignifikánsan magasabb volt a csak gyógynövényekkel etetett tilápiáknál, a gyógynövények és bóros kiegészítés hatására csak két csoportnál volt magasabb szinten: az Astragalus és a Lonicera esetén. Ugyanakkor a fehérvérsejtek légzési aktivitása emelkedett a kísérlet végén minden kezelésnél a kontrollhoz képest. A bakteriális fertőzés hatására a legmagasabb elhullásokat a kontroll csoportban tapasztaltuk (több mint 80%), közel azonos elhullásokat a Lonicera, Lonicera+B mutatott meg, míg a legalacsonyabb elhullás az Astragalus+Lonicera+B csoportban volt (30%).

A kapott eredmények igazolták a gyógynövénykivonatok immunstimuláló hatását. A bórnak a megmaradási arány növelésében volt szerepe, a mérhető immunológiai paraméterekre nem volt lényeges hatással. Reményeink szerint kísérleti eredményeink lehetővé teszik új, környezetbarát módszerek kifejlesztését és alkalmazását a fertőző halbetegségek elleni védekezésben.

 

A kutatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatja (szerződés száma: OMFB-00220/2005.).

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.