A vidra táplálék-összetételének vizsgálata hortobágyi halastavakon

Juhász Krisztina

Debreceni Egyetem, Természettudományi Kar, Hidrobiológiai Tanszék, Debrecen

Kivonat

Az eurázsiai vidra (Lutra lutra) hazánk fokozottan védett, menyétféle csúcsragadozója. Mivel a Kárpát-medence jelenleg még stabil állománnyal rendelkezik, a faj megóvása érdekében mindenképpen szükséges annak kutatása. Populációinak legjelentősebb részét halastavaink tartják el, ahol megjelenésével - jelentős mértékű halfogyasztása következtében - hamar felmerül az igény táplálkozási szokásainak vizsgálata iránt. Ez segítséget nyújthat az esetleges kártétel becslésében, illetve azok mérséklésében.

A vidra éjszakai életmódja miatt táplálkozásának közvetlen megfigyelésére nincs mód, természetvédelmi szempontból pedig gyomortartalom-vizsgálata sem kivitelezhető. Jelen kutatás az ürülékben található táplálékmaradványok analízisén alapszik, amelyek egy éven át, mintegy 2500 hektárnyi, extenzív gazdálkodás alá vont halastó területéről kerültek begyűjtésre.

Az elemzett 480 minta lehetőséget nyújtott a vidra táplálkozási niche-szélességének megállapítására, amely az elfogyasztott zsákmányfajok relatív gyakoriságán alapul. A vizsgált területek mindegyikén - évszaktól függetlenül - a hal jelent meg, mint domináns préda, ezen kívül jelentős volt a különböző kétéltű, illetve ízeltlábú fajok fogyasztása. Szezonálisan az ürülékből meghatározott halak fajösszetételében nem mutatkozott szignifikáns különbség, viszont a szubdomináns fajok zsákmányolása már évszakfüggőnek bizonyult.

A gazdaságilag fontos halfajok közül a ponty, a fehér busa, illetve a csuka bizonyult jelentős számúnak, míg a káros halfajok kategóriájában az ezüstkárász dominált. A halpreferencia-vizsgálat rámutatott, hogy az egyes fajokat e ragadozó méretkategóriájuktól függetlenül választja. A gazdaságilag értékes halak 1000 g feletti egyedei viszont nagyobb arányban esnek a vidrák áldozatául, mint egyéb tavaknál végzett analízisek esetében.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.