Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért (SustainAqua)

"Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért", rövid nevén: SustainAqua, az Európai Unió 6. Keretprogramja által finanszírozott együttműködési projekt, melyben 12 országból 24 kutatóhely, vállalkozás és szervezet vett részt.

A projekt fő célkitűzése az volt, hogy olyan kutatási és képzési programok valósuljanak meg, amelyek elősegíthetik a legfontosabb európai édesvízi haltermelési rendszerek hosszú távú gazdasági és környezeti fenntarthatóságát. Öt különböző termelési rendszerben folytattak kísérleteket annak vizsgálatára, hogy miként lehet a termelés színvonalát úgy növelni, hogy mellette a környezeti fenntarthatóság mutatói is javuljanak.

Az öt különböző országban megvalósuló modellek témái a következők voltak:

  • Svájc: Intenzív tilápia nevelés üvegházas hidrokultúrás növénytermesztés és ráktenyésztés integrációjával
  • Lengyelország: Polikultúrás extenzív haltermelés fejlesztése új fajok (lapátorrú tok) bevonásával
  • Magyarország: Ragadozó halak intenzív nevelésének fejlesztése és járulékos haszonvételek növelése a környezeti terhelés minimalizálása mellett
  • Hollandia: Az energia fogyasztás és a környezeti terhelés csökkentése intenzív haltermelő telepeken
  • Dánia: Az intenzív pisztrángtelepek környezeti terhelésének minimalizálása

A HAKI vezetésével megvalósuló két magyar modellkísérlet közül az elsőben az átfolyóvizes intenzív halnevelés elfolyóvizének kezelését vizsgálták halastavak és vízinövényes tavak összekapcsolásával létrehozott vizes élőhely alkalmazásával, illetve azt, hogy a vízkezelés mellett milyen hasznosítható melléktermékek állíthatók elő. A második magyar kísérletsorozatban az intenzív és extenzív haltermelés összekapcsolásával létrehozott haltermelő rendszer vizsgálata történt, különös tekintettel a különböző ökotechnológiai elemek alkalmazhatóságára. 

A kutatások végső irányának és az értékelési szempontok meghatározásába a kutató intézmények bevonták a szakmai partnereket is. A részvevők közös munkájának eredményeként született meg az egyes termelési rendszerek fejlesztési lehetőségeit gyakorlati szempontból bemutató képzési anyag. A modulokból álló AQUA+ esettanulmányok alapján kialakított képzési anyagok összeállítását a HAKI koordinálta.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.