Fenntartható, innovatív haltermelési és környezetkezelési technológiák fejlesztése és gyakorlati bevezetésének támogatása (MAHOP-2.1.1-2016-2017-00007)

A projekt azonosító száma:

MAHOP-2.1.1-2016-2017-00007

A projekt címe:

Fenntartható, innovatív haltermelési és környezetkezelési technológiák fejlesztése és gyakorlati bevezetésének támogatása

A kedvezményezett neve:

Nemzeti Agrárkutatási
és Innovációs Központ

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2020.09.30.

A szerződött támogatás
támogatási összege
:

297 490 301 Ft

A támogatás mértéke:

100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja az őshonos halállományok visszatelepítését, a természetesvízi állományok megerősítését szolgáló tavi halnevelő létesítmény megvalósítása volt, amely magában foglalja az őshonos halak anyaállományának tartását, szaporítását, az utódállományok ivadéknevelését, illetve az ivadékoknak a természetes vizekbe történő visszahelyezés előkészítését.

A természetesvízi halállományok biológiai sokféleségét egyaránt veszélyezteti az idegenhonos, invazív halak terjedése, illetve a szűk genetikai háttérrel rendelkező halak tömeges természetesvízi kihelyezése. Az őshonos állományok megerősítését és a természetesvizek hasznosítása szempontjából fontos halbőség megteremtése – a vizek rehabilitációján túl – leginkább egy, az őshonos halfajok megfelelő genetikai diverzitását biztosító, ellenőrzött körülmények közötti szaporítással és célzott visszatelepítéssel lehetséges. Ilyen visszatelepítési programok kivitelezéséhez Magyarországon a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) rendelkezik megfelelő szakembergárdával, génbanki háttérrel és a visszatelepítési programok lebonyolításában szerzett jelentős tapasztalattal. A pályázat keretében a NAIK HAKI területén és kezelésében lévő ún. csordajárási területen került kialakításra az őshonos halak tartását és szaporítását szolgáló tavi komplexum. A szaporítani, illetve ezzel együtt telepíteni tervezett fajok között szerepel a ponty, jász-, dévér-, és karikakeszeg, balin compó, süllő, a veszélyeztetett és védett fajok közül a széles kárász és a réti csík. A beruházás keretében beszerzésre kerültek szaporításhoz, illetve neveléshez szükséges alapvető halászati eszközök.

Sajtóközlemények:

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.