Halfrissesség értékelése Quality Index Módszer (QIM) segítségével - rövid tanulmány

Az érzékszervi vizsgálatok az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek minősítése szag, alak, íz, tapintás és szín segítségével. Ezen paraméterek alkalmazásánál fontos szempont csökkenteni a szubjektív tényezők hatását, így szisztematikus és tudományos módon kell a módszert kidolgozni.

A halhús kiemelt helyet foglal el az érzékszervi minősítő rendszerben. A gyors fehérje bomlási folyamatok révén nitrogén és kén tartalmú illékony vegyületek keletkeznek, melyek kellemetlen illat és íz hatást eredményeznek. A frissesség értékelésénél a textúra, a külalak és a tapintás is fontos helyet foglalnak el.

A QIM módszert a tengeri halászati termékek kereskedelmi hálozatában terjedt el. A különböző fajokra kidolgozott minősítő rendszer megfelel az  élelmiszerbiztonsági előírásoknak és az élelmiszerkönyv kritériumainak.

A ponty esetében 2014-ben Ochrem németországi kutató és munkatársai dolgozták ki azt az értékelő rendszert, melyet mi is alapul vettünk a vizsgálati módszer felállításánál. (Ochrem, A., Zapletal, P., Maj, D., Gil, Z., and Zychliñska-Buczek, J. (2014). Changes in physical and dielectrical properties of carp meat (Cyprinus carpio) during cold storage. J Food Processing and Engineering 37, 177-184.)

 

Vizsgálat

A projekt során a különböző takarmányon nevelt pontyok frissességének vizsgálatánál 21 napig jégen tároltuk az egész halakat. A lapkajeget napi kétszer pótoltuk, amikor a jeges vizet szintén eltávolítottuk. Az érzékszervi minősítést 2 naponta 6 fő végezte, és mindenki egyéni adatlapot töltött ki. A magyar nyelvű adatlap a lenti táblázatban található.

A 31 pontos értékelő rendszer a különböző jellemzőkre adott minősítéseket összesíti. A pontszám a tárolási idő függvényében lineárisan növekszik.


 

 Tárolási mód és a tárolás során a minősítésről készült felvételek

 

 


Eredmények

A 20 napig tartó tárolási időszak alatt elért maximális pontszám 24.

A vizsgált paraméterek (lásd fenti táblázat) alapján készített összesített pontszám az idő előrehaladtával lineárisan változott (R2=0,98). A minősítő módszer kipróbálása sikeres volt, de néhány esetben az adatlapon szereplő jellemzők leírásának pontosítására, továbbfejlesztésére van szükség. Javaslatainkat az egyes ponytfajtákra is kiterjeszteni szándékozzuk.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.