Takarmány összetevők az akvakultúrában

Technikai jegyzet

Az adatbázis a takarmány alapanyagok tápanyag összetételét, funkcionális tulajdonságait és a gyártási eljárásra, valamint az extrudált pelletek fizikai tulajdonságaira gyakorolt hatását tartalmazza

Bevezetés

Ez a jegyzet az EU FP7-es ARRAINA (Haladó Kutatási Kezdeményezés a Táplálkozásért és az Akvakultúráért) projekt keretében készült. Elkészítésének célja széles körben megismertetni a tudományos alapokon nyugvó fejlesztési javaslatokat a jó minőségű, biztonságos és környezetbarát, fenntartható haltakarmányokkal kapcsolatban. 

A jegyzet kimondottan a haltakarmány gyártóknak készült, de más ipari és termelő szervezeteket, egyéneket is megcéloz, akik érdekeltek a felhasznált alapanyagok mélyebb tanulmányozásában. A legfontosabb alapanyagok tulajdonságai a következő szempontok szerint lettek táblázatba foglalva: tápanyag összetétel, funkcionális tulajdonságok, azok hatása a gyártási folyamatokra és a pelletek fizikai tulajdonságára.

A jegyzet elkészítését az indokolta, hogy a takarmánygyártók felhasználóbarát módon kapjanak segítséget az alapanyagok összehasonlításáról, speciális tulajdonságairól. A leírt információk egy közös célt szolgálnak a tisztánlátás és a kommunikáció érdekében a termelő, a tápgyártó és az értékesítő között, hogy eloszlassa az alaptalan félelmeket.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.