Haladó Kutatási Kezdeményezés a Táplálkozásért és az Akvakultúráért (EU_Bonus_12-1-2013-006)

A projekt bemutatása

Haladó Kutatási Kezdeményezés A Táplálkozásért És Az Akvakultúráért (ARRAINA - Advanced Research Initiatives for Nutrition and Aquaculture) című  projekt az EU FP7 KBBE.2011.1.2-11 collaborative program keretében valósul meg 2012-2016 között.

A projekt célkitűzése a növényi alapanyagok haltakarmányba történő beépítésének hosszú távú hatásai a hal növekedésére, szaporodására, ellenálló képességére, anyagcsere folyamataira és a halhús minőségre. További cél az új haltakarmányok hosszú távú környezeti hatásának vizsgálata és élőtáplálék dúsítási technológiák fejlesztése vitamin és ásványi anyagokkal.

Halászai Kutatóintézet számára a következő feladatok megvalósítása szerepel:

WP1 Anyagcsere és a különböző halbetegségek jelzésére használható biomarkerek meghatározása és alkalmazása. 
Célkitűzés: Linol/linolénsav kompeticíójának vizsgálata pontynál nyomjelzéses technika segítségével. Értékeljük a zsírsav arány biomarkerként történő alkalmazását.

WP2 Újszerű módszerek kidolgozása és alkalmazása a haltakarmányozásban.
Célkitűzés: Pontylárva első élőtáplálékának dúsítása C és B vitaminnal, valamint ásványi anyagokkal. A kerekesféreg és a sórák dúsítására különböző technológiákat dolgozunk ki és tesztelünk.

WP4 Halliszt/halolaj nélküli, növényi alapanyagokat tartalmazó haltakarmányok alkalmazása ponty tavi nevelésben. 
Célkitűzés: Teljes életcikluson keresztül tartó etetés hosszú távú hatásának vizsgálata a hal növekedésére, takarmányhasznosítására, anyagcsere folyamataira, egészségére, betegség ellenálló képességére és a halhús minőségre. 

WP5 Az új haltakarmányok hosszú távú környezeti hatásának vizsgálata. 
Célkitűzés: A halastavi rendszerek tápanyag bevitelének és elfolyó vizeinek vizsgálatát az öt éves haltenyésztési ciklus során. Meghatározzuk az üledék, víz, természetes táplálék, takarmány és a hal tápanyag- és elemtartalmát, mely segítségével értékeljük a tápanyagmérleget és a különböző összetételű takarmányok hatásait a környezetre. 

WP6 Programozott takarmányozás 
Célkitűzés: Tanulmányozzuk a ponty anyák specifikus takarmányozásának hatását a hal embrionális és ivadékkori fejlődésére. A hallárvák és ivadékok stressz ellenállóképességét szintén vizsgáljuk oxigénhiány és különböző népesítési sűrűség esetén.

WP7 Kommunikációs tevékenységek/ Tréning programok/ Tudás-technológia transzfer/ Konferenciák - workshop-k /Tanulmányutak szervezése.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.