Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása (GINOP-2.3.2-15-2016-00058)
Projekt feladatai
- WP 1: Takarmányozási szempontból jelentős mikroalga törzsek kiválasztása
- WP 2: Termesztés technológiát támogató alap és alkalmazott kutatási módszerek
- WP 3: Algakészítmények immunstimuláló hatásának
- WP 4: Takarmány előállítás
- WP 5: Eredményekkel kapcsolatos Tudástranszfer
WP 1: Takarmányozási szempontból jelentős mikroalga törzsek kiválasztása
Task 1.1 Algatörzsek szelektálása kiemelten halbetegségek megelőzésében szerepet játszó bioaktív komponensek függvényében
Vezető: HAKI
Feladatok:
- Halbetegségek megelőzésére használt anyagokkal kapcsolatos szakirodalom áttekintése
- Ismeretanyag összegyűjtése a természetben előforduló immunstimulátorokról, úgymint az algákról, azok bioaktív komponenseiről.
Időtartam: 2017.07.01-2017.09.30.
Task 1.2 Komponensek vizsgálata a premixekben és speciális tápokban
Vezető: HAKI (a BZN közreműködésével)
Feladatok:
- Vizsgáljuk a kereskedelmi forgalomban lévő vitamin tartalmú premixeket és speciális tápokat, melyeknél meghatározzuk a β karotin, lutein, C és E vitamin, β 1-3-glukán, phycobiliprotein, eikozapentaénsav, dokozahexaénsav, asztaxantin tartalmat.
- Néhány ismert algatörzs bioaktív komponenseinek meghatározása, módszerfejlesztés.
- A hatóanyag tartalom meghatározás mellett a kimutatási módszereket és forrásul szóba jöhető algatörzseket is rendszerezzük, valamint a kialakítás alatt lévő adatbázisba illesztjük a mérési, izolálási és tenyésztési körülményeket
Időtartam: 2017.10.01-2018.03.31.
Task 1.3 algatörzsek szelektálása az ismert paraméterek függvényében
Vezető: SZBK
Időtartam: 2017.10.01-2019.09.30.
Task 1.4 Fotoszintetikus apparátus működésének vizsgálata
Vezető: SZBK
Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30.
Task 1.5 Algatörzsek optimális termesztési körülményeinek optimalizálása, meghatározása
Vezető: BZN
Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30
Task 1.6 Szelektált algatörzsek kiválasztási protokolljának meghatározása
Vezető: BZN
Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30
WP 2: Termesztés technológiát támogató alap és alkalmazott kutatási módszerek
Task 2.1 Mikrobiológiai minőségbiztosítás az algatermesztés technológiájában
Vezető: BZN
Időtartam: 2018.02.01-2021.06.30
Task 2.2 Alga bioinformatikai adatbázis létrehozása
Vezetője: UM
Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30
Task 2.3 Kevert algakultúra termesztési paramétereinek leírása
Vezető: BZN
Időtartam: 2018.02.01-2021.06.30
WP 3: Algakészítmények immunstimuláló hatásának
Task 3.1 Az intenzív haltenyésztésben előforduló halbetegségek és elhullások kezelésére alkalmazott eljárások vagy készítmények
Vezető: HAKI
Feladatok:
- Halbetegségek megelőzésére használt eljárásokkal kapcsolatos szakirodalom áttekintés. A téma szakirodalmának tanulmányozásával ismereteket szerzünk a haltenyésztésben jelenleg alkalmazott betegségmegelőzési és kezelési eljárásokról, a különböző immustimulátorokról, amely lehetővé teszi a mikroalgák hatékonyságának összehasonlítását más módszerekével
Időtartam: 2017.07.01-2018.01.31
Task 3.2 Mikroalga készítmények immunstimuláló hatásmechanizmusának tanulmányozása
Vezető: HAKI
Feladatok:
- Az alga izolátumok esetében szükséges megállapítani az alkalmazott dózis nagyságát valamint a hatásmechanizmus megismeréséhez kísérleti megközelítést kell alkalmazni. Ennek érdekében a vizsgált halfajok fejveséjéből izoláljuk a fehérvérsejteket, amelyeket tápoldatban, állandó hőmérsékleten tenyésztünk és a mikroalgákból készített, vízben oldható kivonat különböző dózisaival inkubáljuk.
Időtartam: 2017.10.01-2019.04.30
Task 3.3 Természetes immunválasz, valamint stresszel és bakteriális fertőzéssel szembeni ellenálló képesség vizsgálata (in vivo) halakkal
Vezető:
Feladatok:
- Etetési kísérletek gazdaságilag fontos halfajon. Meghatározzuk a természetes immunválasz jellemző paramétereit ( A halak fejveséjét is izoláljuk, amelyből meghatározzuk a természetes immunválaszban szerepet játszó gének pl. TNF-α, IL-1β, iNOS) kifejeződését valós idejű kvantitatív PCR módszerrel. Egyik részét egy zárt rendszerben a modell kórokozónak választott Aeromonas hydrophila baktériummal fertőzzük. Az állomány másik részét mesterségesen létrehozott stressz hatásoknak tesszük ki (pl. zsúfoltság, hő- és hidegsokk, szállítás).
Időtartam: 2019.05.01-2019.11.30
Task 3.4 Alga alapú teljes értékű speciális tápok tesztelése etetési kísérletekkel, takarmányok élvezeti értékének felmérése
Vezető: HAKI
Feladatok:
- Az előző kísérletre algákat különböző koncentrációkban tartalmazó tápokkal etetési kísérleteket végzünk gazdaságilag fontos halfajokon. A maximálisan dózis megállapításához különböző mikroalga mennyiségeket adagolunk a teljesértékű haltáphoz.
Időtartam: 2019.09.01.-2020.02.29
Task 3.5 Alga alapú speciális tápok értékelése az előállított halhús minőségének vizsgálatával (fogyasztó, szín, íz)
Vezető: HAKI
Feladatok:
- A speciális tápok időszakos, de rendszeres alkalmazása mellett fogyasztási méretű halak húsminőségét értékeljük.
- Vízmegtartó képesség, struktúráját
- Zsírsavprofil,
- Tárolási és eltarthatósági vizsgálatok,
- Fogyasztói fogadtatás, íz teszt
Időtartam: 2020.03.01-2020.08.31
WP 4: Takarmány előállítás
Task 4.1 Algakészítmény takarmányozási célú alkalmazási technológiájának kidolgozása
Vezető: HAKI
Feladatok:
- Vizes algakivonatok alkalmazhatóságának eldöntése. Takarmánykészítési technológia fejlesztés a vizes algamassza alkalmazására extrudált és granulált haltápok készítéséhez
- Szárított algatermék premixbe történő keverése. Nedves algamassza szárítási módszerének kidolgozása, alkalmazhatóságának eldöntése.
Időtartam: 2019.02.01-2021.06.30
Task 4.2 Gyógyhatású anyagok vizsgálata a haltápban, tápkészítés technológiának figyelembe vételével
Vezető: BZN
Feladatok:
- Takarmányok összetételének ellenőrzése, melynek során β karotin, asztaxantin, lutein, mono- és poliszaharidok.
- Mikrobiológiai minőségbiztosítási rendszer kialakítása
Időtartam: 2019.02.01-2021.06.30
Task 4.3 Kivonatolási technológia kutatása
Vezető: BZN
Feladatok:
- A feladat során az etetési kísérletekkel párhuzamosan, illetve analitikai módszerekkel nyomon követve. vizes oldatok előállításának optimalizálása
- lipid jellegű antioxidáns extrakciók elvégzése
- hatóanyag meghatározása
Időtartam: 2018.02.01-2019.01.31
WP 5: Eredményekkel kapcsolatos Tudástranszfer
Task 5.1 Összefoglaló anyag elkészítése a haltáp gyártók és halgazdálkodók számára
Vezető: HAKI
Időtartam: 2021.02.01-2021.06.30.
Task 5.2 Oktatási anyag elkészítése
Vezető: SZBK
Időtartam: 2017.09.01-2021.06.30.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.