Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása (GINOP-2.3.2-15-2016-00058)

Projekt feladatai

WP 1: Takarmányozási szempontból jelentős mikroalga törzsek kiválasztása

Task 1.1 Algatörzsek szelektálása kiemelten halbetegségek megelőzésében szerepet játszó bioaktív komponensek függvényében

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Halbetegségek megelőzésére használt anyagokkal kapcsolatos szakirodalom áttekintése
  • Ismeretanyag összegyűjtése a természetben előforduló immunstimulátorokról, úgymint az algákról, azok bioaktív komponenseiről.

Időtartam: 2017.07.01-2017.09.30.

 

Task 1.2 Komponensek vizsgálata a premixekben és speciális tápokban

Vezető: HAKI (a BZN közreműködésével)

Feladatok:

  • Vizsgáljuk a kereskedelmi forgalomban lévő vitamin tartalmú premixeket és speciális tápokat, melyeknél meghatározzuk a β karotin, lutein, C és E vitamin, β 1-3-glukán, phycobiliprotein, eikozapentaénsav, dokozahexaénsav, asztaxantin tartalmat.
  • Néhány ismert algatörzs bioaktív komponenseinek meghatározása, módszerfejlesztés.
  • A hatóanyag tartalom meghatározás mellett a kimutatási módszereket és forrásul szóba jöhető algatörzseket is rendszerezzük, valamint a kialakítás alatt lévő adatbázisba illesztjük a mérési, izolálási és tenyésztési körülményeket

Időtartam: 2017.10.01-2018.03.31.

 

Task 1.3 algatörzsek szelektálása az ismert paraméterek függvényében

Vezető: SZBK

Időtartam: 2017.10.01-2019.09.30.

 

Task 1.4 Fotoszintetikus apparátus működésének vizsgálata

Vezető: SZBK

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30.

 

Task 1.5 Algatörzsek optimális termesztési körülményeinek optimalizálása, meghatározása

Vezető: BZN

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30

 

Task 1.6 Szelektált algatörzsek kiválasztási protokolljának meghatározása

Vezető: BZN

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30

 

 

WP 2: Termesztés technológiát támogató alap és alkalmazott kutatási módszerek
Task 2.1 Mikrobiológiai minőségbiztosítás az algatermesztés technológiájában

Vezető: BZN

Időtartam: 2018.02.01-2021.06.30

 

Task 2.2 Alga bioinformatikai adatbázis létrehozása

Vezetője: UM

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30

 

Task 2.3 Kevert algakultúra termesztési paramétereinek leírása

Vezető: BZN

Időtartam: 2018.02.01-2021.06.30

 

 

WP 3: Algakészítmények immunstimuláló hatásának

Task 3.1 Az intenzív haltenyésztésben előforduló halbetegségek és elhullások kezelésére alkalmazott eljárások vagy készítmények 

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Halbetegségek megelőzésére használt eljárásokkal kapcsolatos szakirodalom áttekintés. A téma szakirodalmának tanulmányozásával ismereteket szerzünk a haltenyésztésben jelenleg alkalmazott betegségmegelőzési és kezelési eljárásokról, a különböző immustimulátorokról, amely lehetővé teszi a mikroalgák hatékonyságának összehasonlítását más módszerekével

Időtartam: 2017.07.01-2018.01.31

 

Task 3.2 Mikroalga készítmények immunstimuláló hatásmechanizmusának tanulmányozása

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Az alga izolátumok esetében szükséges megállapítani az alkalmazott dózis nagyságát valamint a hatásmechanizmus megismeréséhez kísérleti megközelítést kell alkalmazni. Ennek érdekében a vizsgált halfajok fejveséjéből izoláljuk a fehérvérsejteket, amelyeket tápoldatban, állandó hőmérsékleten tenyésztünk és a mikroalgákból készített, vízben oldható kivonat különböző dózisaival inkubáljuk.

Időtartam: 2017.10.01-2019.04.30

 

Task 3.3 Természetes immunválasz, valamint stresszel és bakteriális fertőzéssel szembeni ellenálló képesség vizsgálata (in vivo) halakkal

Vezető: 

Feladatok:

  • Etetési kísérletek gazdaságilag fontos halfajon. Meghatározzuk a természetes immunválasz jellemző paramétereit ( A halak fejveséjét is izoláljuk, amelyből meghatározzuk a természetes immunválaszban szerepet játszó gének pl. TNF-α, IL-1β, iNOS) kifejeződését valós idejű kvantitatív PCR módszerrel. Egyik részét egy zárt rendszerben a modell kórokozónak választott Aeromonas hydrophila baktériummal fertőzzük. Az állomány másik részét mesterségesen létrehozott stressz hatásoknak tesszük ki (pl. zsúfoltság, hő- és hidegsokk, szállítás).

Időtartam: 2019.05.01-2019.11.30

 

Task 3.4 Alga alapú teljes értékű speciális tápok tesztelése etetési kísérletekkel, takarmányok élvezeti értékének felmérése

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Az előző kísérletre algákat különböző koncentrációkban tartalmazó tápokkal etetési kísérleteket végzünk gazdaságilag fontos halfajokon. A maximálisan dózis megállapításához különböző mikroalga mennyiségeket adagolunk a teljesértékű haltáphoz.

Időtartam: 2019.09.01.-2020.02.29

 

Task 3.5 Alga alapú speciális tápok értékelése az előállított halhús minőségének vizsgálatával (fogyasztó, szín, íz)

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • A speciális tápok időszakos, de rendszeres alkalmazása mellett fogyasztási méretű halak húsminőségét értékeljük.
  • Vízmegtartó képesség, struktúráját
  • Zsírsavprofil,
  • Tárolási és eltarthatósági vizsgálatok,
  • Fogyasztói fogadtatás, íz teszt

Időtartam: 2020.03.01-2020.08.31

 

 

WP 4: Takarmány előállítás

Task 4.1 Algakészítmény takarmányozási célú alkalmazási technológiájának kidolgozása 

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Vizes algakivonatok alkalmazhatóságának eldöntése. Takarmánykészítési technológia fejlesztés a vizes algamassza alkalmazására extrudált és granulált haltápok készítéséhez
  • Szárított algatermék premixbe történő keverése. Nedves algamassza szárítási módszerének kidolgozása, alkalmazhatóságának eldöntése.

Időtartam: 2019.02.01-2021.06.30

 

Task 4.2 Gyógyhatású anyagok vizsgálata a haltápban, tápkészítés technológiának figyelembe vételével 

Vezető: BZN

Feladatok:

  • Takarmányok összetételének ellenőrzése, melynek során β karotin, asztaxantin, lutein, mono- és poliszaharidok.
  • Mikrobiológiai minőségbiztosítási rendszer kialakítása

Időtartam: 2019.02.01-2021.06.30

 

Task 4.3 Kivonatolási technológia kutatása 

Vezető: BZN

Feladatok:

  • A feladat során az etetési kísérletekkel párhuzamosan, illetve analitikai módszerekkel nyomon követve. vizes oldatok előállításának optimalizálása 
  • lipid jellegű antioxidáns extrakciók elvégzése
  • hatóanyag meghatározása

Időtartam: 2018.02.01-2019.01.31

 

 

WP 5: Eredményekkel kapcsolatos Tudástranszfer

Task 5.1 Összefoglaló anyag elkészítése a haltáp gyártók és halgazdálkodók számára

Vezető: HAKI

Időtartam: 2021.02.01-2021.06.30.

 

Task 5.2 Oktatási anyag elkészítése

Vezető: SZBK

Időtartam: 2017.09.01-2021.06.30.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.