GINOP-2.3.2-15-2016-00058

A projekt adatai

Azonosító GINOP-2.3.2-15-2016-00058
Cím Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők hatékony termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása
Időtartam 2017. július 1 – 2021. június 12

Résztvevők

 

  • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (konzorciumvezető)
  • Miskolci Egyetem
  • Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Támogatási összeg 742 050 000 Ft
Támogatás intenzitása 100%
Weblap -

Projekt bemutatása

Projekt célkitűzése

A projekt célja magas hozzáadott értékű mikroalga biomassza előállítása, illetve annak haltakarmányban történő hasznosítása. A fejlesztés eredményeként korábban nem leírt összetételű mikroalga-tartalmú haltakarmány kiegészítő fejlesztése valósul meg, amely élettanilag kedvező hatású, így hozzájárulhat az intenzív halnevelésben gyakori stresszhelyzetek okozta megbetegedések kiküszöböléséhez és a halak fejlődéséhez.

 

Projekt újdonságtartalma

  • Új algatörzsek keresése
  • A felhasználási célterület szerinti algatörzs kiválasztási protokoll
  • Az alga környezeti tényezőinek célzott manipulálása -  A fotoszintetikus apparátus működésének pontosabb megértése
  • Az új törzsek szelektálása révén előállított alga biomassza
  • Az új törzsek hasznosítása immunerősítőként, premixekben vagy gyógytápban 

 

Projekt feladatai

WP 1: Takarmányozási szempontból jelentős mikroalga törzsek kiválasztása

Task 1.1 Algatörzsek szelektálása kiemelten halbetegségek megelőzésében szerepet játszó bioaktív komponensek függvényében.

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Halbetegségek megelőzésére használt anyagokkal kapcsolatos szakirodalom áttekintése
  • Ismeretanyag összegyűjtése a természetben előforduló immunstimulátorokról, úgymint az algákról, azok bioaktív komponenseiről.

Időtartam: 2017.07.01-2017.09.30


Task 1.2 Komponensek vizsgálata a premixekben és speciális tápokban.

Vezető: HAKI (a BZN közreműködésével)

Feladatok:

  • Vizsgáljuk a kereskedelmi forgalomban lévő vitamin tartalmú premixeket és speciális tápokat, melyeknél meghatározzuk a β karotin, lutein, C és E vitamin, β 1-3-glukán, phycobiliprotein, eikozapentaénsav, dokozahexaénsav, asztaxantin tartalmat.
  • Néhány ismert algatörzs bioaktív komponenseinek meghatározása, módszerfejlesztés.

A hatóanyag tartalom meghatározás mellett a kimutatási módszereket és forrásul szóba jöhető algatörzseket is rendszerezzük, valamint a kialakítás alatt lévő adatbázisba illesztjük a mérési, izolálási és tenyésztési körülményeket

Időtartam: 2017.10.01-2018.03.31


Task 1.3 algatörzsek szelektálása az ismert paraméterek függvényében.

Vezető: SZBK

Időtartam: 2017.10.01-2019.09.30


Task 1.4 Fotoszintetikus apparátus működésének vizsgálata.

Vezető: SZBK

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30


Task 1.5 Algatörzsek optimális termesztési körülményeinek optimalizálása, meghatározása.

Vezető: BZN

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30


Task 1.6 Szelektált algatörzsek kiválasztási protokolljának meghatározása. 

Vezető: BZN

 

WP 2: Termesztés technológiát támogató alap és alkalmazott kutatási módszerek

Task 2.1 Mikrobiológiai minőségbiztosítás az algatermesztés technológiájában

Vezető: BZN

Időtartam: 2018.02.01-2021.06.30


Task 2.2 Alga bioinformatikai adatbázis létrehozása

Vezetője: UM

Időtartam: 2017.07.01-2021.06.30


Task 2.3 Kevert algakultúra termesztési paramétereinek leírása

Vezető: BZN

Időtartam: 2018.02.01-2021.06.30

 

WP 3: Algakészítmények immunstimuláló hatásának

Task 3.1 Az intenzív haltenyésztésben előforduló halbetegségek és elhullások kezelésére alkalmazott eljárások vagy készítmények.

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Halbetegségek megelőzésére használt eljárásokkal kapcsolatos szakirodalom áttekintés. A téma szakirodalmának tanulmányozásával ismereteket szerzünk a haltenyésztésben jelenleg alkalmazott betegségmegelőzési és kezelési eljárásokról, a különböző immustimulátorokról, amely lehetővé teszi a mikroalgák hatékonyságának összehasonlítását más módszerekével

Időtartam: 2017.07.01-2018.01.31


Task 3.2 Mikroalga készítmények immunstimuláló hatásmechanizmusának tanulmányozása.

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Az alga izolátumok esetében szükséges megállapítani az alkalmazott dózis nagyságát valamint a hatásmechanizmus megismeréséhez kísérleti megközelítést kell alkalmazni. Ennek érdekében a vizsgált halfajok fejveséjéből izoláljuk a fehérvérsejteket, amelyeket tápoldatban, állandó hőmérsékleten tenyésztünk és a mikroalgákból készített, vízben oldható kivonat különböző dózisaival inkubáljuk.

Időtartam: 2017.10.01-2019.04.30


Task 3.3 Természetes immunválasz, valamint stresszel és bakteriális fertőzéssel szembeni ellenálló képesség vizsgálata (in vivo) halakkal

Feladatok:

  • Etetési kísérletek gazdaságilag fontos halfajon. Meghatározzuk a természetes immunválasz jellemző paramétereit (A halak fejveséjét is izoláljuk, amelyből meghatározzuk a természetes immunválaszban szerepet játszó gének pl. TNF-α, IL-1β, iNOS) kifejeződését valós idejű kvantitatív PCR módszerrel. Egyik részét egy zárt rendszerben a modell kórokozónak választott Aeromonas hydrophila baktériummal fertőzzük. Az állomány másik részét mesterségesen létrehozott stressz hatásoknak tesszük ki (pl. zsúfoltság, hő- és hidegsokk, szállítás).

Időtartam: 2019.05.01-2019.11.30


Task 3.4 Alga alapú teljes értékű speciális tápok tesztelése etetési kísérletekkel, takarmányok élvezeti értékének felmérése.

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Az előző kísérletre algákat különböző koncentrációkban tartalmazó tápokkal etetési kísérleteket végzünk gazdaságilag fontos halfajokon. A maximálisan dózis megállapításához különböző mikroalga mennyiségeket adagolunk a teljesértékű haltáphoz.

Időtartam: 2019.09.01-2020.02.29


Task 3.5 Alga alapú speciális tápok értékelése az előállított halhús minőségének vizsgálatával (fogyasztó, szín, íz).

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • A speciális tápok időszakos, de rendszeres alkalmazása mellett fogyasztási méretű halak húsminőségét értékeljük.
  • Vízmegtartó képesség, struktúráját
  • Zsírsavprofil,
  • Tárolási és eltarthatósági vizsgálatok,
  • Fogyasztói fogadtatás, íz teszt

Időtartam: 2020.03.01-2020.08.31

 

WP 4: Takarmány előállítás

Task 4.1 Algakészítmény takarmányozási célú alkalmazási technológiájának kidolgozása.

Vezető: HAKI

Feladatok:

  • Vizes algakivonatok alkalmazhatóságának eldöntése. Takarmánykészítési technológia fejlesztés a vizes algamassza alkalmazására extrudált és granulált haltápok készítéséhez
  • Szárított algatermék premixbe történő keverése. Nedves algamassza szárítási módszerének kidolgozása, alkalmazhatóságának eldöntése.

Időtartam: 2019.02.01-2021.06.30


Task 4.2 Gyógyhatású anyagok vizsgálata a haltápban, tápkészítés technológiának figyelembe vételével.

Vezető: BZN

Feladatok:

  • Takarmányok összetételének ellenőrzése, melynek során β karotin, asztaxantin, lutein, mono- és poliszaharidok.
  • Mikrobiológiai minőségbiztosítási rendszer kialakítása

Időtartam: 2019.02.01-2021.06.30


Task 4.3 Kivonatolási technológia kutatása.

Vezető: BZN

Feladatok: A feladat során az etetési kísérletekkel párhuzamosan, illetve analitikai módszerekkel nyomon követve. vizes oldatok előállításának optimalizálása

  • lipid jellegű antioxidáns extrakciók elvégzése
  • hatóanyag meghatározása

Időtartam: 2018.02.01-2019.01.31

 

WP5: Eredményekkel kapcsolatos Tudástranszfer

Task 5.1 Összefoglaló anyag elkészítése a haltáp gyártók és halgazdálkodók számára

Vezető: HAKI

Időtartam: 2021.02.01-2021.06.30


Task 5.2 Oktatási anyag elkészítése

Vezető: SZBK

Időtartam: 2017.09.01-2021.06.30

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.