
Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztés-technológiájának innovatív fejlesztése - GOODFISH (GINOP-2.3.2-15-2016-00025)
A projekt azonosító száma: |
GINOP-2.3.2-15-2016-00025 |
|
A projekt címe: |
Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztés-technológiájának innovatív fejlesztése - GOODFISH |
|
A kedvezményezett neve: |
Szent István Egyetem |
![]() |
A projekt tervezett |
2020.12.31. |
|
A szerződött támogatás |
987 440 604 Ft |
|
A támogatás mértéke: |
100% |
|
Weblap: |
Konzorciumi tagok | Támogatás összege | Támogatás mértéke |
Debreceni Egyetem (DE) | 198 359 000 Ft | 100% |
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet (NAIK HAKI) | 326 876 595 Ft | 100% |
Pannon Egyetem (PE) | 248 155 768 Ft | 100% |
Szent István Egyetem (SZIE) | 214 049 241 Ft | 100% |
A projekt tartalmának bemutatása:
Az utóbbi évtizedekben a hagyományos tógazdasági haltermelés mellett egyre nagyobb teret nyernek az intenzív haltermelési rendszerek. Ennek okai a korlátozott természeti erőforrások ésszerű felhasználására és a környezet védelemére való törekvés, a választékbővítés, illetve a termelés gazdaságosságának fokozására irányuló kényszer. Az akvakultúra nagyarányú fejlődését az intenzív, vagy precíziós akvakultúra alapozta meg a világon. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) is elsősorban ilyen irányú fejlesztéseket támogat. Azonban hazánkban a jelenleg alkalmazott haltermelési technológiák legtöbbje nem felel meg a felsorolt kritériumoknak. A hazai haltermelés fejlődésének egyik kitörési pontja a nagy piaci potenciállal rendelkező halfajok a haltermelési gyakorlatban elterjeszthető, intenzív és erőforrás takarékos, ún. precíziós haltermelési technológiák kidolgozása.
Ezért a Goodfish projektben négy, a magyarországi halgazdálkodásban meghatározó szerepet játszó felsőoktatási és kutatási intézmény - Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ Halászati Kutatóintézete (NAIK HAKI), a Debreceni Egyetem (DE), a Pannon Egyetem (PE) és a konzorciumvezető Szent István Egyetem (SZIE) - annak érdekében fogott össze, hogy a fogyasztói igényekből kiindulva komplex módon, a legkorszerűbb genetikai eszközök felhasználásával fejlessze három őshonos halfaj - a harcsa, a süllő és a ponty – tenyésztési-, takarmányozási- és tartástechnológiáját és hozzon létre új halászati piaci termékeket.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.