Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztés-technológiájának innovatív fejlesztése - GOODFISH (GINOP-2.3.2-15-2016-00025)

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.3.2-15-2016-00025

A projekt címe:

Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztés-technológiájának innovatív fejlesztése - GOODFISH

A kedvezményezett neve:

Szent István Egyetem

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2020.12.31.

A szerződött támogatás
támogatási összege
:

987 440 604 Ft

A támogatás mértéke:

100%

Weblap:

GOODFISH

Konzorciumi tagok Támogatás összege Támogatás mértéke
Debreceni Egyetem (DE) 198 359 000 Ft  100%
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet (NAIK HAKI) 326 876 595 Ft  100%
Pannon Egyetem (PE) 248 155 768 Ft  100%
Szent István Egyetem (SZIE) 214 049 241 Ft  100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Az utóbbi évtizedekben a hagyományos tógazdasági haltermelés mellett egyre nagyobb teret nyernek az intenzív haltermelési rendszerek. Ennek okai a korlátozott természeti erőforrások ésszerű felhasználására és a környezet védelemére való törekvés, a választékbővítés, illetve a termelés gazdaságosságának fokozására irányuló kényszer. Az akvakultúra nagyarányú fejlődését az intenzív, vagy precíziós akvakultúra alapozta meg a világon. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) is elsősorban ilyen irányú fejlesztéseket támogat. Azonban hazánkban a jelenleg alkalmazott haltermelési technológiák legtöbbje nem felel meg a felsorolt kritériumoknak. A hazai haltermelés fejlődésének egyik kitörési pontja a nagy piaci potenciállal rendelkező halfajok a haltermelési gyakorlatban elterjeszthető, intenzív és erőforrás takarékos, ún. precíziós haltermelési technológiák kidolgozása. 

Ezért a Goodfish projektben négy, a magyarországi halgazdálkodásban meghatározó szerepet játszó felsőoktatási és kutatási intézmény - Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ Halászati Kutatóintézete (NAIK HAKI), a Debreceni Egyetem (DE), a Pannon Egyetem (PE) és a konzorciumvezető Szent István Egyetem (SZIE) - annak érdekében fogott össze, hogy a fogyasztói igényekből kiindulva komplex módon, a legkorszerűbb genetikai eszközök felhasználásával fejlessze három őshonos halfaj - a harcsa, a süllő és a ponty – tenyésztési-, takarmányozási- és tartástechnológiáját és hozzon létre új halászati piaci termékeket.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.