Haladó Kutatási Kezdeményezés a Táplálkozásért és az Akvakultúráért - ARRAINA-BONUS (EU_Bonus_12-1-2013-006)

A projekt azonosító száma:

EU_Bonus_12-1-2013-006

A projekt címe:

Haladó Kutatási Kezdeményezés a Táplálkozásért és az Akvakultúráért (ARRAINA-BONUS)

A kedvezményezett neve:

Nemzeti Agrárkutatási és
Innovációs Központ

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2016. május 31.

A projekt összköltsége:

66 128 821 Ft

A szerződött támogatás
összege
:

12 953 037 Ft

A támogatás mértéke:

89,49%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Az akvakultúra a világ jelenleg egyik leggyorsabban fejlődő iparága. Ezen belül a halhús-termelés az egyik legjelentősebb ágazat, amely folyamatosan és erőteljesen növekszik a nemzetközi felmérések alapján.  A jelentősen megemelkedett halhús-termelés természetes következménye a haltakarmány gyártás intenzív, közel 30%-os növekedése. Az akvakultúra fejlődését ezért jelentős mértékben befolyásolja a minőségi, gazdaságos és megfizethető takarmányhoz való hozzáférhetőség. A megtermelt haltömeg egyharmadát halliszt és halolaj előállítására használják fel, mivel az egyre fejlődő akvakultúra mind több alapanyagot igényel. A megnövekedett igények és az egyre szűkülő hozzáférhetőség miatt 2006 óta a halliszt és halolaj ára világviszonylatban nagyjából a duplájára emelkedett, ezért szükség van megfelelő alternatívák, pl. olyan növényi fehérjeforrások keresésére takarmány alapanyagként, amelyek a kimerülőben lévő halliszt- és halolajforrások helyettesítésére szolgálhatnak.

Az elmúlt évek vizsgálatai kimutatták, hogy lehetőség van a halliszt és halolaj tartalom csökkentésére a haltakarmányban a technológiák és a halhús minőségének lényeges változása mellett. További vizsgálatok szükségesek ugyanakkor a hal  teljes élet tartartamára gyakorolt hatások, élettani változások vizsgálatára,  valamint a hosszú távú környezeti hatások tanulmányozására is. A haltakarmányozásban még mindig hiányosság észlelhetők bizonyos halfajok tápanyagigényéről, ezért komplett adatbázist kell létrehozni, célzottan az egyes növekedési ciklusokhoz igazodva 

Az utóbbi két évtizedben sok fejlesztés valósult meg a lárvanevelés során, de a metamorfózis idején és a kezdeti táplálkozás alatti magas mortalitás problémája továbbra is fennáll. Így az első élő-táplálék mikro-tápanyagokkal történő dúsításának lehetőségeit szintén vizsgálni kell.

 

Feladatok

Eredmények

Rendezvény

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.